Anti-damping vergisi, bir takım yurtdışı firmalarının ülkemizde ihracatını artırmak ve herhangi bir üründe haksız rekabet oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiği ihracatlar için özel olarak uygulanan tüm indirimlere karşı alınan bir vergi çeşididir.

İthalatta bir takım savunma önlemleri oluşturmak amacıyla ülkemiz, uygulanan bu piyasayı bozan indirim tutarı kadar Anti-damping vergisi belirlemektedir. Ancak Anti-damping vergilerinin ödenme kısmında, söz konusu eşyanın üretilmiş olduğu ülke ve zaman zaman yurtdışında ürün alınan firmanın da önemi büyüktür.

Anti-damping vergisi, direkt olarak karşı taraftan tahsil edilen bir vergi türüdür bahsi geçen eşyanın menşe ülkeye göre anti-damping belirlense bile, bazen ülkeden hariç o ülkede ki gönderici firmalara göre Anti,-damping vergi oranı farklılık göstermektedir.

Satışta esas birime göre; Anti-damping eşyaların kilogramına, adedine ve kıymeti bazında % olarak uygulanmaktadır. Anti-damping vergisi, aynı ülkede hizmet veren firmalar adına farklı olarak belirlenebildiği gibi aynı ülkede bazı firmalar bu uygulamadan muaf tutulabilir. Bu uygulama, Türkiye’deki üretici firmaların bir takım şikâyet oluşturmaları ve bunun temelinde yapılan hesaplamalar, araştırmalar sonucunda gerçekleşir.

Anti-Damping Önlemleri

Özellikle dış pazarlarda, herhangi bir malın ve eşyanın daha ucuza satılmasının önüne geçme adına hükümetler tarafından ithalat anlamında bazı sınırlandırmalar uygulanır. Bu ülkeler, kendi satıcılarını ithalat aracılığı ile oluşan haksız rekabete karşı korumak adına ticaret politikası savunma araçlarına başvurmaktadır. Bu ticaret politikalarından en önemlisi Anti-damping uygulaması olarak bilinir.

Bir malın dış piyasada belirlenen fiyatı, iç piyasadakinden bile daha düşük olduğundan o mal damping,(indirimli) olarak kabul edilir. Birçok firma elde kalan mallarını eritmek amacıyla damping uygulamasına başvurur. Ülkeler ise bu oluşan haksız ticaretin önüne geçmek ve oluşabilecek zararları engellemek adına Anti-damping uygulamasına başvurur.

Devletler, yurtiçinde ticaretini sürdüren üreticilerini dampingin yarattığı zararlardan korumak adına ürünlerde ek vergi talep eder. Bu ek vergi Anti-damping vergisidir. Ek vergi haricinde iç pazarda oluşması muhtemel haksız rekabetin önüne geçmek içinde Anti-damping önlemleri almaktadır. Bu önlemler, yurtdışı ve yurtiçi firmalarını kapsamaktadır.

  • Yurtiçi Firmalar İçin Alınan Önlemler:  BU anlamda damping yapan firmalara mali bir takım cezalar, suçun büyük olmasıyla alakalı geçici firmayı kapatma ya da kamulaştırma gibi müdahalelerde bulunabilir.
  • Yurtdışı Firmalar İçin Alınan Önlemler: Ülkeler kendi firmalarını korumak amacıyla tarife ve tarife dışı ticareti önleme araçlarına başvurur. Bu sayede dampingli olduğundan şüphe duyulan ürünler üzerinden gerekli vergi tahsil edilir.

Anti-Damping Vergisi Uygulanan Ürünler

Anti-damping vergisi, damping uygulanan ürünlere karşı alınan bir vergi türüdür. Ürünlerden direkt şekilde alınan vergiler arasında yer alır. Bu ek vergilerin uygulandığı ürünler ise;

  • Şapka askıları, sabit duran askılar, dirsekler
  • Sivil hava araçları için kullanılan menteşelerden hariç tüm menteşe malzemeler
  • Hazır giyimde kullanılan kumaş türleri
  • Sivil hava araçlarında kullanılanlar ve koltuk amorsitleri haricinde kalan tüm mobilyalar
  • Kalınlık olarak 0.2 mm’yi geçmemiş, haddelenen ancak daha ileri seviye bir işlem görmeyen alüminyumdan mesnetsiz şerit ve yapraklar

Anti- damping vergisi, aynı ülkede hizmet veren şirketler için bile farklılık gösterebilir. Anti-damping vergisi hesaplamak için, ihracat Fiyatları- Normal Değer formülü kullanılmaktadır. Normal değer, bir malın veya eşyanın yerli pazardaki esas fiyatını temsil ederken, İhracat fiyatı ise malın ihraç edildiği fiyatı yansıtmaktadır. İki değer arasında oluşan damping marjının farkı, vergi olarak tahsil edilmektedir.

Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) üye olan her ülke, mevzuatın uyumlu olması gereken ‘’GATT 1994’ü VI. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Anlaşma’’ (Dünya Ticaret Örgütü Anti-Damping Anlaşmalı) olarak temel alınan referans noktasıdır. DTÖ kuralları gereği, üye ülkelere, yerel endüstrilerini yabancı ihracatçıların ‘’haksız’’ ticaret uygulamalarına karşı korumaları için gerekli önlemleri alma imkanı tanımaktadır.

Ercan Gümrükleme Farkı

Ercan Gümrükleme, ihracat ve ithalat söz konusu olduğunda gümrükleme işlerinizi sizin adına yürüten profesyonel bir firmadır. Çok uzun yıllardan beri bu sektörde hizmet veren Ercan Gümrükleme farkıyla danışmanlık hizmeti, gümrük müşavirliği hizmeti ya da ihtiyacınız olan lojistik hizmetini firmamız güvencesinde gönül rahatlığı ile yürütebilirsiniz.

Aklınıza takılan her türlü soruya uzman kadrosu sayesinde tatmin edici cevaplar sunan Ercan Gümrükleme, tüm işlemleri sizin adınıza yürüten nitelikli bir firmadır. Ercan Gümrükleme kalitesini yaşamak için web sitemizi hemen ziyaret edebilirsiniz. 

İletişim Formu
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için biz buradayız. Hemen bize ulaşmak için formu doldurup gönder butonuna tıklayın.