Depo hizmetleri, ürünün belirli bir süre için korunması ve özelliklerini kaybetmemesinin yanı sıra müşteri taleplerinin eksiksiz bir biçimde yerine getirilmesine dönük tüm çabaları kapsamaktadır. Bu hizmetler; ürünlerin ayrıştırılması, siparişe uygun bir biçimde hazırlanması (etiketleme, barkot, RFID, alarm, ambalajlama, paketleme, paketleme vb.) ve birleştirilmesi gibi çok sayıda faaliyeti içermektedir.Lojistik depolama, bir ürünün belirli bir süre boyunca depolanması anlamına gelir. Bu işlemden sonra ürünler istenilen lokasyonlara sevkiyat için hazırlanır.

Depolamak; Temel olarak kontrol, sayım, dış kaynak kullanımı, toplama, yerleştirme, kontrol ve sevkiyat gibi birçok adımı içerir. Bu adımlar aynı zamanda düzenli depolamanın temelini oluşturur. Lojistik depolama; aynı zamanda sistematik bir çalışma gerektirir. Sistematik çalışmanın iş verimliliği üzerinde doğrudan etkisi vardır. Rulmanların depolama süreleri değişkenlik göstermektedir. Ancak istiflenecek ürünlerin cinsine göre depolama çeşitleri değişmektedir. Antrepo kavramı, özellikle dış ticaret ile ilgili konularda sıklıkla gündeme gelmektedir. Gümrük gözetiminden geçen ürünlerin gözetim bitinceye dek korundukları depolara antrepo adı verilmektedir. Dış ticaret işlemleri tümüyle bitene kadar ürünler, antrepoda depolanmaktadır. Aynı zamanda antrepoya yerleştirilen ürünler için herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. Ürünün antrepoda kalacağı süre gümrük işlemlerinin ne kadar süreceğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Depo Nedir?

Depolama; mal üretimi yapan, ihraç ve ithal eden pek çok işletme için temel bir gerekliliktir. Depo ve stok yönetimi birçok işletme için gereksiz bir masraf olarak görülse de aslında sorunsuz işleyen süreçlerin idaresi, verimliliği artırarak işletmenin kâr elde etmesini sağlayan ana fonksiyonlar arasındadır. Stokları senkronize şekilde takip edilen depolar, envanter üzerinde daha profesyonel denetim imkânı sunduğundan müşterilerin ürünlere zamanında ulaşmasını sağlayarak daha yüksek gelir elde edilmesine yardımcı olur. Gerçekten de müşteri tarafından bir sipariş alındığında, aslında yolculuk yeni başlıyordur. Alıcı tarafından sipariş edilen ürün ve miktarı, stok yönetimi içinde doğru şekilde değerlendirilmezse, tedarik hızı ve verimlilik düşer.

Etkin bir depo ve stok yönetimi yapılırken, dönemsel değişimlerin göz önünde tutulması, depo düzeninin devamlı gözden geçirilmesi ve stok kayıtlarının en güncel şekilde tutulması da gerekir. Tüm bunlar yapılırken elbette dijital dünyanın kolaylık sağladığı stok yönetim teknolojilerinden de faydalanmak önemli derecede avantaj sağlar.

Antrepo Nedir ?

Firmalar, ithalat ve ihracat işlemlerini gerçekleştirirken yapılması gereken belirli gümrük ve evrak işlemleri vardır. Yurt dışına mal gönderildiği veya yurt dışından ülkeye mal getirildiği zaman uyulması gereken gümrük prosedürü belirli bir zaman alır. Bu süreçte ilgili malların bir depoda bekletilmesi ihtiyacı doğar. Bu ihtiyacı karşılamak üzere gümrüklere yakın şekilde konumlandırılan depolara "antrepo" adı verilir. Antrepoda bekleyen mallar henüz vergisi ödenmemiş ticari mallar olarak nitelendirilir ve burada bekletilmelerinin bir süresi yoktur. Diğer bir deyişle malların antrepoda tutulması gereken minimum bir süre veya orada tutulabilecekleri bir maksimum süre belirlenmemiştir. Gümrük ve evrak işlemleri tamamlanana kadar mallar antrepoda bekletilebilir. Öte yandan gümrük idareleri tarafından gerek görülmesi halinde malların başka bir işlemde kullanılacak olmaları durumunda, mala gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanım tayin edilebilir. Böyle bir durumda buna ilişkin düzenlenen beyannamenin tescil edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde malların tüm işlemleri bitirilerek çıkışlarının yapılması gerekir. Aksi takdirde mallar antrepodan tahliye edilir.

Antrepo İşleticisinin Sorumlulukları

İşleticilerin herhangi bir ceza almamış olması gerekmektedir. Depolama yerleri açmak isteyenler öncelikle gümrük müdürlüğüne dilekçe ile başvururlar. Adli sicil belgesi, tam adres, kira kontratosu veya tapu senedi, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, resmi bir kuruluştan alınan kroki, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, yangın söndürme ve ışıklandırma sistemi ile ilgili tedbirlerin alındığına dair belge, vergi mükellefiyet belgesi ve taahhütname belgelerinin tam olması şartı mevcuttur. İşletici eşyaların güvenli bir şekilde muhafazasını sağlamakta yükümlüdür. Deniz, hava veya iç gümrük idarelerine mutlaka bitişik bir konumda depo bulunmalıdır. Eşyaların giriş çıkışlarında sorun yaşanmaması adına belli bir açık ve kapalı alan bulunacak şekilde dizayn edilmelidir. İşletici tüm yangın söndürme ve aydınlatma tesisatını uygun bir şekilde yapmak ve denetleyerek kontrolünü sağlamak zorundadır. Eşyaların yüklenmesi ve indirilmesi için de teknik donanım önceden hazırlanmış olmalıdır.Tüm bunların yanı sıra depoda çalışacak memur içinde çalışma yerinin ayarlanması gerekmektedir. İşletici tüm bunların gerçekleştirilmesini sağlamak ve devamlılığının gelmesini kontrol etmek ile yükümlüdür.

Depo ve Antrepo Yönetiminin Önemi

Depo yönetimi; lojistik süreçlerde dağıtımda olan veya dağıtıma çıkması planlanan ürünlerin stok takibinin yapıldığı, sevkiyat planlarının oluşturulduğu operasyon olarak değerlendirilir. Depo yönetiminin önemi başarılı bir lojistik sistem için oldukça kritiktir. Lojistik operasyonun işlerliği için dağıtıma çıkacak olan mal ve ürünlerin belirli fiziksel alanlarda stoklama, ambalajlama ve sevkiyata hazır hale getirme zorunluluğu söz konusudur. Daha detaylı ve teknik bir perspektiften bakmak gerekirse modern ekonomide anlık olarak değişebilen arz talep dengesi, tedarik zincirlerinin de dalgalanmasına sebebiyet verir.

Antrepo yönetimi; ithal edilen veya ithal edilecek olan ürünlerin gümrük prosedürlerini yerine getirene kadar bekletildiği alanlardaki operasyonel takip anlamına gelir. Klasik depo yönetim sistemlerinin aksine antrepo yönetim sürecinde ürünlerin gümrükleme işlemleri için bazı prosedürlerin ve evrak işlerinin tamamlanması gerekir. İthalat ve ihracat sürecindeki ürünlerin, tedarik sistemi içerisindeki resmiyetini sağlayabilmeleri antrepo gibi alanlarda uygulanan prosedürlere bağlıdır. Bu bağlamda antrepo yönetimi, tedarik zincirine girişi yapılacak veya gönderimi yapılacak ürünün gümrük prosedürlerine dahil edilme sürecini organize eder.

Yukarıda da bahsedildiği üzere hem depo yönetimi hem de antrepo yönetim operasyonu lojistik süreçler için kritik önem arz eden uygulamalardır. Depo yönetimi tedarik zincirinin işlerliği, lojistik gönderimlerin sistematik bir şekilde yapılması açısından önemlidir. Bunun yanı sıra antrepo yönetimi ise daha çok ihracatı ya da ithalatı yapılacak olan ürünlerin gümrükleme işlemlerinin sistematik bir şekilde yürütülmesi kapsamında önemlidir.Genel olarak Ercan Gümrükleme gibi uluslararası taşımacılık firmaları ya da gümrük danışmanlığı hizmeti veren kuruluşlar depo ve antrepo yönetimi ile yakınen ilgilenmektedir. Özellikle Ercan Gümrükleme gibi alanında uzmanlaşmış firmalar, depo - antrepo yönetim süreçlerinde müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilmiş seçenekler sunmaktadırlar. Yeni nesil teknolojilerden ve en gelişmiş lojistik yöntemlerden yararlanan bu gibi firmalar, müşterilerine depo antrepo yönetim süreçlerinde 360 derece bir hizmet deneyimi vaat etmektedir.

Depo ve Antrepo Arasındaki Farklar

Antrepo, mal veya eşyaların geçici olarak depolandığı, korunduğu ve düzenlendiği ticari bir tesis veya alanı ifade eder. Genellikle liman, havaalanı veya demiryolu terminallerine yakın konumlanır. Antrepolar, ürünlerin gümrük işlemlerinin tamamlanması, depolanması, dağıtılması ve yönetimi için kullanılan önemli lojistik merkezlerdir.

Antrepo, ürünlerin korunmasında zaman kısıtlaması bulunmadığı bir alandır. Eğer ürünler işleme veya kullanıma uygun hale getirilmediyse, depoda tutulabilirler. Ancak depolarda bu olanak sınırlı olabilir. Antrepo, malların depolanması ve muhafaza edilmesi için daha uzun bir süre sunarken, depo sadece depolama işlevini yerine getirir. Bu nedenle, antrepo alanları genellikle ithalat ve ihracat işlemleriyle ilgilenen şirketler tarafından tercih edilirken, depolar genellikle kısa vadeli depolama ihtiyaçları için kullanılır.

Antrepolarda eşyalar ile ilgili bir vakit sınırlaması yoktur. Ancak geçici depolamalarda eşyaların belli bir süresi vardır. Örneğin deniz yoluyla gelen eşyalar geçici depolarda 45 gün boyunca tutulabilirler. Diğer ulaşım yolları ile gelen ürünler ise en fazla 20 gün boyunca depolarda tutulabilirler. Antrepoya alınan ürünler belli bir gümrükleme işleminden geçirilir. Ancak geçici depolarda tutulan ürünler gümrük işlemleri düzenlenene kadar bekletilir. Antrepolardaki ürünlere elleçleme işlemi uygulanırken depolarda tutulan eşyalara bu işlem sınırlı ölçüde uygulanmaktadır. Ercan Gümrükleme uzman ekibi ile birlikte bütün gümrük işlemlerinizde kaliteli hizmet vermektedir. Detaylı bilgi almak için iletişime geçebilir, web sitesi inceyelebilirsiniz.

İletişim Formu
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için biz buradayız. Hemen bize ulaşmak için formu doldurup gönder butonuna tıklayın.