Lojistik, modern iş dünyasında en önemli unsurlardan biri haline gelmiştir. Özellikle depolama ve ürünlerin güvenli bir şekilde korunması ve takip edilmesi lojistik sürecinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Depolama hizmetleri lojistik sürecinin en pratik ve önemli aşamalarından biri olarak kullanıcıların istekleri doğrultusunda şekillenmektedir.

Ürünlerin depolanması, korunması ve aktarımı konusunda kullanıcılara önemli avantajlar sağlamaktadır. Özellikle lojistik sürecin her aşamasında depolama hizmetlerine olan ihtiyaç giderek artmaktadır. Bu nedenle depo yönetimi hizmetleri, lojistikte önemli bir konuma sahiptir. Güvenli bir depolama alanı, ürünlerin zarar görmesini engelleyerek işletmelere maddi kayıplar yaşatmamaktadır. Ürünlerin düzenli bir şekilde saklanmasını ve kolaylıkla erişilebilir olmasını sağlayarak işletmelerin operasyonel süreçlerini de kolaylaştırmaktadır. Lojistik'te depolama: belirli nokta/noktalardan gelen ürünlerin/yüklerin teslim alınıp, belirli bir süre korunup, belirli nokta/noktalara gönderilmek üzere hazırlanmasıdır. Depolama süresinin uzunluğu depoları farklılaştırır. Depolama süresinin uzun olduğu yerlere depo denirken, süre kısaldıkça bu yerlere Dağıtım Merkezi (Distribution Centre), daha da kısaldıkça aktarma merkezi (Transfer Center - Hub) Ercan Gümrük Müşavirliği'ne ait Serbest depo ve antrepolar bulunmaktadır.

Depolama, tedarik zinciri yönetiminin kritik bir bileşenidir ve ürünlerinizi güvenli, düzenli ve erişilebilir bir şekilde saklamak işinizi büyütmeye yardımcı olabilir. Biz, müşterilerimize bu ihtiyaca uygun depolama alanlarımız ile gerekli öneriler ve hizmetleri sunarak işlerinizi kolaylaştırırız.

Nakliye sadece ürünlerin depolara teslim alınmasından önceki ya da depolardan ürünlerin dağıtımı sırasındaki taşımacılık gibi basit operasyonlar bütünü olarak görülse de, bu operasyonların iyi yönetilmemesi şirket maliyetlerinin ciddi boyutlara ulaşmasına neden olabilmektedir. Nakliye operasyonlarında karışıklık yaratan nakliye yöntemi seçimi (hava, kara, deniz vb.), filo seçimi ve filo büyüklüğünün belirlenmesi, rota belirleme gibi konular maliyet yaratan ve en iyi çözümün belirlenmesinde optimizasyon gerektiren kararlardır.

Ercan Gümrükleme depo kapasitesinin en iyi şekilde kullanımını sağlayacak nakliye süreçlerinin tasarımı, araçlardan etkin yararlanma, en kısa rotaların belirlenmesi, nakliye yöntemi seçimi, nakliye yönetim sistemlerinin seçimi ve uygulanması gibi konularda müşterilerine hizmet vermektedir.

Depolarda verilen hizmetler;

  • Mal kabul ve kalite kontrol
  • Depolama ve stok yönetimi
  • FIFO, LIFO, LOT, seri numarası, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bazında envanter kontrolü
  • İade lojistiği yönetimi
  • Yıllık ve dönemsel stok sayımları
  • Çapraz sevkiyat
  • Katma değerli depolama hizmetleri
  • ERP ve benzeri tüm sistemlerle entegrasyon

Lojistik Depolamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lojistik depolamada dikkat edilmesi gerekenler depolama sürecinin anahtarıdır. Dikkat edilmesi gerekenleri belirleyen esas şey malın kendisidir. Mala bağlı olarak farklı depo çeşitleri bulunmaktadır. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken ilk şey doğru depo alanına depolanmalıdır. Lojistik depolamada, malın depoda ne kadar kalacağı da genellikle önceden bellidir. Bir aksilik olmadığı sürece mal depoda belirlenen gün kadar durmaktadır. Bu durumda her mal için özel bir yer ayarlanmaktadır. Malın ağırlığı ve ebatı da önemlidir. Tüm bunların önceden bilinmesi gerekli depolama alanını oluşturmak açısından önemlidir. Lojistikte depolama yaparken malın özelliklerine göre planlama yapmak çok önemlidir. Bazı mallar, depoda kaldıkları süre boyunca özel bir ısı aralığına ihtiyaç duyabilir. Ayrıca ışıktan korunması gereken mallar olabilir. Tüm bu detaylar incelikle takip edilmelidir ki mal, hasarsız şekilde nakliye edilebilsin. Deponun nitelikleri bu nedenle çok önemlidir.

Depo Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Lojistik depolamada tek bir durumdan söz etmek mümkün değildir. Her mal için farklı depolama teknikleri bulunmaktadır. Bu teknikler de farklı depoları oluşturmaktadır. Farklı özelliklere sahip bu depolar ile mallarınız en üst düzeyde korunmaktadır. Bu nedenle depo çeşitleri ayrıca önemlidir. Depo çeşitlerini incelemeden bir lojistik firması ile anlaşmak önerilmemektedir. Lojistik firmada sizin malınız için en uygun olan depo çeşidinin bulunması önem kazanmaktadır. Lojistik depo çeşitleri şu şekilde ayrılmaktadır:

  • Açık hava depoları
  • Kapalı depolar
  • Soğuk hava depoları
  • Geleneksel depolar
  • Otomatik depolar
  • Antrepo
  • Açık hava depolarında adından da anlaşıldığı üzere üstü kapalı ancak sınırları belirli bir alanda bulunmaktadır. Genelde çevresi teller ile sınırlandırılmaktadır. Burada elektrikli koruma alanı da görülebilmektedir. Maliyeti çok daha düşük olan bu depolarda üstünün açık olmasının sorun olmayacağı mallar bulunmaktadır.
  • Kapalı depolar ise standart bir kapalı depo şeklindedir. Ebatları değişim göstermektedir. Yanları ve çatısı bulunan kapalı depolarda pek çok mal depolanmaktadır. Ancak bunlar standart depolar olup kapalı depolar daha farklı biçimlerde de kullanılabilmektedir. Buna soğuk hava depoları örnek olarak verilebilmektedir.
  • Soğuk hava depoları et gibi soğuk bir yerde korunması zaruri olan malların korunduğu bir depodur. Bu mallar getirildiği taşıtlarda da soğuk bir alanda muhafaza edildiğinden bunun korunması önemlidir.
  • Geleneksel depolarda raf sistemi görülmektedir. Yükseklik forklift kapasitesine bağlı olarak ortalama 6-7 metre civarındadır. Dolayısı ile raf sistemi buna göre ayarlanmıştır. Çok daha standart mallar bu raflara dizilmektedir.
  • Otomatik depolar ise teknolojinin en iyi örneklerinden olmaktadır. Burada insan müdahalesi oldukça azdır. Ekipmanların büyük bir kısmı teknolojik donanım ile çalışmaktadır. Bu tür depolarda operasyonların tamamına yakını bilgisayar desteklidir. Operasyonlar otomatik depolama ve geri alma sistemleri (AS/RS), konveyörler, rollerlar, kaldırma ekipmanları vb. ile yürütülmektedir.
  • Antrepo gümrük vergisine konu olup da henüz vergi ve resimleri ödenmemiş malların korunduğu, gerekiyorsa küçük tamamlayıcı işlemlerin yapıldığı gümrük binalarına yakın olan bir tür depodur. Bu depolarda amaç gümrük sürecini beklemek olmaktadır.

Lojistikte Depolamanın Önemi

Depolama hizmetleri lojistik alanı için oldukça kritik bir role sahiptir. Sistemli bir şekilde gerçekleştirilen depolama sayesinde toplam operasyon maliyetleri büyük ölçüde azalır. Bu nedenle depolama hizmeti; üretici, dağıtıcı ve tedarikçiler için de oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde yapılmaması veya transferlerde aksaklık yaşanması durumunda birçok farklı kurum ve kişi olumsuz etkilenir. Aynı zamanda depolama, ürünlerin güvenli bir şekilde muhafaza edilmelerini de sağlar. Depolama hizmetini önemli kılan bir diğer nokta, üretilen veya dağıtılan ürünlerin ithalat ve ihracatıdır. Gümrük süreçlerinde ürünlerin korunduğu, sayıldığı, kontrol edildiği ve transfer edilmeye hazır bir hale getirildiği depolara ihtiyaç duyulur. Bu işlemler sayesinde tedarikçiler ve dağıtıcılar, ürünleri daha kısa sürede gerekli alanlara ulaştırır.

Lojistikte depolama avantajları saymakla bitmemektedir. Ancak belirli olan ve tercih edilmesini sağlayan birtakım avantajları ile lojistik depolama öne çıkmaktadır. Lojistik sistemde yapılan depolama süreci malların bozulmadan sağlam kalması açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda mala uygun olan farklı depolama çeşitlerinin bulunması yine lojistikte depolamanın avantajı olarak görülmektedir. Lojistikte depolama gümrük gibi yerlerde bekleme süresinin de önüne geçmektedir. Mallar araçlarda beklememekte ve depolara alınarak gümrük süreci tamamlanmaktadır. Lojistik depolama alanları genelde nakliye sürecine en yakın yerlerdedir. Bu nedenle zaman kazanma açısından da oldukça etkilidir. Yakın olması sayesinde kolayca nakliye süreci gerçekleşmektedir. Lojistikte depolama son yıllarda teknolojik gelişmeler ile gün geçtikçe daha iyi bir hale gelmektedir.

Bize Ulaşın