Ülke ekonomisi açısından şirketlerin, firmaların uluslararası pazara açılmaları çok önemlidir. Uluslararası pazarda söz sahibi olmak, tutunabilmek için yeterli alt yapıyla birlikte profesyonel desteğe ihtiyaç vardır. Bu noktada dış ticaret danışmanlık firmaları şirketlere yol göstermek ve destek olmak için var olan şirketlerdir. İhracat veya ithalat işlemlerinizde süreci doğru yönetmeniz ve verimli sonuç almanız bakımından dış ticaret danışmanlığı almalısınız, bu sayede hedeflediğiniz başarı uzak olmayacaktır. Dış ticaret, diğer adıyla uluslararası ticareti uluslararası sınır ve bölgeler arasında karşılıklı mal ya da hizmet alışverişi olarak tanımlayabiliriz.

Dış Ticaret ikiye ayrılır;

  • İhracat (Export)
  • İthalat(İmport)

İhracat (Export): Bir malın ya da ekonomik değerin yürürlükteki ihracat mevzuatı ve gümrük mevzuatına uygun şekilde yurt (gümrük bölgesi) ya da bölge (serbest bölgeler) dışına çıkartılmasıdır. Bu aşamada ihracatı dolaylı ve dolaysız ihracat olarak ikiye ayırabiliriz.Dolaylı ihracat, işletmenin kendinden bağımsız bir aracı kurumla ihracatın gerçekleştirmesi diyebiliriz. Bunlara örnek olarak dış ticaret şirketleri, komisyoncular, ihracatçı ve ithalatçı tüccarlar, yabancı uyruklu temsilciler, ihracatçı birlikleri ve kooperatifler, ihracat yönetim şirketleri gibi bir takım şirketler örnek gösterilebilir. Dolaysız ihracat ise üretici firmaların aracı kullanmadan kendi ürün ve hizmetlerinin satışını yapmalarına denir.

İhracatın Genel Aşamaları;

  • İhracatçı sıfatının kazanılması
  • Pazar araştırması ve müşteri tespiti
  • Müşteri ile müzakere ve anlaşmanın sağlanması
  • İhracat için malların hazırlanması
  • İlgili evrakların (vesaiklerin) hazırlanması
  • Nakliye aşaması
  • Gümrükleme
  • İthalat (İmport)

İthalat, ihracat işlemlerinin bir bakıma tersi olduğu ve odağımıza ihracatı aldığımız için ithalatı işlerken ihracat kadar üzerinde durmayacağız, ancak bilmekte de fayda var. Ülkeler dünya genelinde tüketilen tüm ürünleri üretme kapasite ve kabiliyetine sahip olmadıkları için ihtiyaç duydukları hammadde, son kullanıcıya hitap eden bitmiş ürün gibi kalemleri dışarıdan tedarik etmeleri de gayet doğaldır. Sonuç itibariyle paramız yurtdışına gitmesin mantığıyla hareket ederek ithalata kendimizi kapatırsak bir bakıma dünyadan kendimizi soyutlamış oluruz. Günümüzde ve geçmişte tüm güçlü ekonomiye sahip ülkeler sadece ihracatıyla değil ithalatıyla da küresel para sirkülasyonunda önemli role sahiptirler. Ekonomisi güçlü olan gelişmiş ülkeler zenginliğini bir bakıma dış ticarete borçludur. Bugün tükettiğimiz ünlü markaların üretim yerleri bildiğiniz gibi gelişmekte olan, az gelişmiş ya da gelişmemiş ülkelerdedir. ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkeler ihracatları kadar ithalat bazında da listenin üst sırasında yer alıyorlar. Kısacası İhracatın ithalatı karşılama oranının %100 olması dış ticaret açısından arzu edilen bir durumdur diyebiliriz.

İthalat bir malın veya ekonomik değerin yürürlükteki gümrük mevzuatı ve ilgili düzenlemeler çerçevesinde fiili ithalatının yapılması ve bedelsiz ithalat hariç, ithalat tutarının kambiyo mevzuatı çerçevesinde ihracatçı ülkeye transfer edilmesidir. İthalatı da bedelli, bedelsiz ve geçici ithalat olarak üçe ayırabiliriz.

Bedelli ithalat: yukarıda tanımı yapılan ithalata girer.

Bedelsiz ithalat: İthal edilen mal bedelinin yurt dışına transfer edilmemesine denir. Bedava gelen eşya ya da bedelin yurt dışında ödenmiş olması gibi çeşitli nedenler sayılabilir.

Geçici ithalat: Gümrük sınırlarımızdan içeriye giren eşyanın serbest dolaşıma girmeden ve vergisi ödenmeden -ya da kısmen ödenen- belirli bir süre için Türk gümrük sınırları içinde kalmasına denir.

İthalat Genel Aşamaları;

  • İthalatçı sıfatının kazanılması
  • İhracatçının bulunması
  • Tedarikçi ile müzakere ve anlaşmanın sağlanması
  • Belge ve Malların gelmesi
  • Gümrükleme yapılarak malların teslim alınması

Dış Ticaret Danışmanlığı Nedir?

Uluslararası pazarda işletmelerin ithalat veya ihracat süreçlerininn takip edilmesi, yönetilmesi dış ticaret danışmanlığı kapsamında gerçekleşir. Yurtdışı pazarına giriş yapmak, ihracatını artırmak, iç pazar için mal, ürün girdisi yapmak isteyen firmalar için bu süreç çok önemlidir. Şirketlerle temas kurmak, ilgili yasaları, yönetmelikleri iyi bilmek, gerekli belgeleri eksiksiz ve doğru şekilde hazırlamak profesyonellik ve uzmanlık isteyen bir durumdur. Bazı şirketler kendi bünyesinde bunu çözüme kavuştururken bazı şirketler de bu külfeti üstlenmeyerek, bu alanda uzman dış ticaret danışmanlık firması ile çalışmaktadır.

Dış ticaret danışmanlığı için dış ticaret, işletme veya iktisat mezunu olmanın yanı sıra özel eğitim kurumlarından veya üniversitelerden sertifika alınması da yeterli olmaktadır. Bu alanla ilgili herhangi bir kanuni müfredat bulunmuyor. Dış ticaret danışmanlığı için sadece diploma ve sertifika yeterli olmamaktadır. Diploma veya sertifikayla birlikte dış ticaret danışmanı olmak isteyen kişi;

  • Risk analizini çok iyi yapmalıdır.
  • Uluslararası pazarı etkileyen dış politikalara hakim olmalıdır.
  • Veri tabanı sistemlerini iyi derecede kullanmalıdır.
  • Liderlik vasfına haiz olmalıdır.
  • Yoğun iş temposuna uyum sağlayabilmeli, seyahat engeli olmamalıdır.
  • Sözlü ve yazılı iletişim becerisi yüksek olmalıdır.
  • Analitik düşünme becerisine sahip olmalıdır.
  • İyi derece İngilizce bilmelidir

Günümüzde çok yaygın olan ithalat ve ihracat işlemleri her geçen gün yeni mevzuatlar eklenerek ilerlemektedir. Gümrük ve Dış Ticaret mevzuatının farklılık göstermesi, karmaşık bir hale gelmesi , gümrük işlemlerinde yapılan hatalar nedeniyle şirketler ciddi riskler ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu karmaşık yapı ve ortaya çıkabilecek riskler doğrultusunda bu süreci etkin bir şekilde yönetmek isteyen şirketler Gümrük ve Dış ticaret işlemleri kapsamında dış destek ihtiyacı duymaktadırlar. Bunun yanı sıra uluslararası alanda faaliyet gösteren firmaların, dış ticaret operasyonlarını yalnızca yerel bakış açısı ve yerel imkanlarla yürütmeleri artık mümkün değildir ve bu nedenle yerel imkanların güçlü global çözümlerle desteklenmesi gerekmektedir. Vergi, Denetim, Danışmanlık, Kurumsal Risk ve Kurumsal Finansman hizmetleri konusunda sahip olduğumuz global tecrübe ve derin bilgi birikimi ile Gümrük ve Dış Ticaret alanında müşterilerimize ihtiyaçları doğrultusunda katma değerli hizmetler sunmaktayız.

Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri

Fark yaratan hizmet anlayışımız, Gümrük ve dış ticaret uygulamalarına ilişkin sorunlarınız, hem kamu hem özel sektör birikimine sahip uzmanlarımız tarafından kalıcı ve firmanız açısından en az risk içerecek biçimde çözülür.

Sahip olduğumuz dünya çapındaki bilgi erişim ağı sayesinde, dünyadaki farklı gümrük ve dış ticaret uygulamaları hakkında bilgi sahibi olursunuz. Gerek ulusal, gerekse uluslararası yasal değişikliklerden ilk sizin haberiniz olur.

Gümrük ve dış ticaret operasyonlarının vergi planlamasından bağımsız bir biçimde yönetilmesi mümkün değildir. Vergi hizmetleri konusunda sahip olduğumuz engin bilgi birikimi, gümrük ve dış ticaret operasyonlarınızı sağlam temeller üzerine kurmanızı sağlar. Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlık Hizmetlerimiz ile müşterilerimize değerli avantajlar sağlamaktayız:

  • Gümrük işlemlerinde risk yönetimi ve minimizasyonu
  • Kurallara uygunluğun sağlanması
  • Dış ticaretteki maliyetlerin öngörülebilirliğinin sağlanması
  • Dış ticaret işlemlerinde verimlilik artışlarının sağlanması
  • Dış ticaretin tarafları ile ilişkilerin yönetiminde etkinlik sağlanması
  • Yeni gelişmelerin yakından takip edilmesi ve bunlara adaptasyonun kolaylaştırılması
  • Dış ticaret işlemleri operasyonlarında etkin ve süratli destek sağlanması

Dış ticaret alanındaki hedefimiz yalnızca Türkiye'deki malların ihracat işlemleri ile sınırlı değildir. İthalat, ihracat, transit uluslararası ticaret ve hedef pazarlardaki dağıtım kanallarının organize edilmesinde de sizlere pratik çözümler sunuyoruz.

Bize Ulaşın