Eğer daha önce başka bir ülkeye mal ihraç etmeyi veya satmayı düşündüyseniz veya şu anda düşünüyorsanız, bu ürünlerin, nihai varış yerine teslim edilmeden önce, ithalat ülkesinin gümrük işlemleri sürecinden geçmesi gerekmektedir. Ülkeye özgü gerekli belgeler, gümrük vergileri ve harçlar veya ürün kısıtlamaları gibi birçok faktör, gümrük işlemleri sırasında gecikmelere veya sürprizlere neden olabilir. Bu nedenle, gümrük işlemleri süreci hakkında bilgi sahibi olmak, ithalatın daha sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
Her geçen gün biraz daha büyüyen bir sektör olan e-ticarette taraflar her zaman alıcı ve satıcı ile sınırlı değildir. Dünya çapında genişleyerek uluslararası ticareti kolaylaştıran e-ticaret sektörüne, hâliyle resmî kurumlar da taraf olarak dâhil olur. Çünkü artık sadece büyük ölçekli firmalar değil, küçük çaplı girişimler ve hatta bireysel tüketiciler bile yurt dışından ürün alıp satabiliyor. Bu da e-ticarette gümrük işlemlerinin nasıl yapılacağı ile ilgili soruları akla getiriyor. Türkiye'de gümrük işlemleri, e-ticaret vergileri olmadan düşünülemez. Özellikle yurt dışından bir ürün satın alındığında, söz konusu ürün Türkiye'ye girdiği an vergilendirilmeye tabi tutulur. Buna göre e-ticaret gümrük vergisi nasıl ödenir, beyanname nasıl verilir?
E-ticaret gümrük işlemleri için çok sayıda belgeye ihtiyaç duyulabilir. Bu belgeler, gümrüklemeye konu olan ticari faaliyetin ve ürünün türüne göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca gönderi yapılan ülkenin yasal sınırları da yeni belge ihtiyacı doğurabilir. Söz konusu e-ticaret olduğunda ise süreç çok daha az sayıda belge ile tamamlanabilir. Uluslararası ticarette işlem gören belgelerden bazıları şunlardır:
Uluslararası ticaret işlemlerinde gümrükleme gerektiren ürünlerde vergi ve harç ödemeleri ortaya çıkacaktır. Bunlar doğrultusunda da tahsil edilir. Bunların dışında ürünlere ait menşe ülkesi, değer, miktarı ve benzeri bilgileri de birlikte kontrol edilir. İlgili kanunlar kapsamında Türkiye hava sahası, kara suları ve iç suları olmak üzere gümrük sınırları içerisinde de işlemler kabul edilir. Aynı zamanda yurt dışı üzerinden ürün getirten veya getirilmesinde katkı sağlayan kişi ve kurumlar da gümrük müşaviri gibi temsilciler atayarak süreçlerini kolay hale getirebilirler.
Gümrüklemenin önemi e-ticaret noktasında bir hayli büyük yere sahiptir. Özellikle e-ticaret siteleri sayesinde uluslararası alanda ticaret çok daha aktif bir şekilde devam ederken kolaylaşmıştır. İhracata ve ithalata konu olan ürünlerin düşündüğünüz gibi bir gemi, tır ya da uçak dolusu olması gerekmez. Bu pratik süreç aslen güvenlik ve kaçakçılık riski doğurmaması adına gümrükleme sürecinden geçer. Kısacası ticaretin güvenliği gümrükleme sürecine bağlıdır.
Gümrükleme işlemleri uluslararası ticaret noktasında geçerli olan modellerde uygulanan süreçlerdir. Kısacası isterseniz geleneksel ticaret yapın isterseniz e-ticaret yapın gümrükleme işlemleri için herhangi bir fark yaratmayacaktır. Alışveriş süreçlerinizde eğer yurt dışı ile ilişkili kurumlarla çalışıyorsanız gümrükleme süreci başlayacaktır.
E-ticaret üzerinden ve geleneksel ticaretle birlikte yurt dışından ürün satmak ve ürün getirmek gümrükleme işlemlerinin bir sonucudur. Olduğunuz ülkeler kapsamında daha çok ithalat süreçleri ve gümrükleme gerekir. Özellikle e-ticarette mikro işlemler sayesinde gümrükleme süreçleri daha kolay bir şekilde gerçekleşir ve tamamlanır.
E-ticarette vergilendirme süreci biraz daha farklı işler. Çünkü e-ticarette vergi kalemleri, ticari faaliyetin yönüne göre belirlenir. Yurt dışı e-ticaret gümrük vergisi, Türkiye'ye gelen ürünler için geçerlidir. Ayrıca e-ticaret gümrük limiti kuralları da vergilendirme sürecinde dikkate alınır. E-ticaret gümrük vergisi hesaplama oranları ise ürün geldiği bölgeye göre değişir. Buna göre gümrük vergisi oranları şöyledir:
Gelen ürünün ÖTV Kanunu'nun IV sayılı listesinde yer alması durumunda gümrük vergisine ek olarak %20 oranında ilave vergi alınır. Gümrük vergileri PTT, bankalar ve kamu saymanlıkları aracılığıyla ödenebilir. Söz konusu banka bu ödeme kalemini online olarak kabul ediyorsa, gümrük vergisini internetten ödemek de mümkündür. Gümrük vergisi borçları, Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama ekranından öğrenilebilir.
E-ticaret gümrük beyannamesi (ETGB), mikro ihracat süreçlerinde kullanılan dijital bir belgedir. Yurt dışına satılan ve mikro ihracat limitleri dâhilinde kalan ürünler için online ortamda hazırlanarak gönderilir. Matbu olarak çıktısının alınmasına ve herhangi bir kuruma verilmesine gerek yoktur. Beyanname ile ilgili süreçleri, ETGB düzenleme yetkisine sahip olan global kargo ve lojistik firmaları yürütür.
İhracat alanında posta ve hızlı kargo taşıma hizmeti veren kurumlar tarafından elektronik ortamda düzenlenen beyanlara genel olarak Elektronik Ticarette Gümrük Beyannamesi ya da kısa adı ile ETGB deniyor. Kargo firmaları, dolaylı temsil yoluyla elektronik ticaret gümrük beyannamesi kapsamında değerlendirilen gönderiler için farklı kurum ve kuruluşlara gerek kalmadan hızlı ihracat hizmeti verebiliyorlar. Böylece gümrük beyannamesi, gümrük sürecinde meydana gelebilecek masraflar ve zaman kaybı büyük ölçüde azaltılmış oluyor.
Sistem öncelikle ticaret ve hizmet sektöründeki işlemlere hız kazandırır. Ödemeler bu sistem üzerinden hızlı ve güvenli bir biçimde yapılır. Bu avantajlara ek olarak diğer avantajlarını aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
E-ticaret gümrük beyannamesinin en önemli avantajlarından biri, evrak yoğunluğunu ortadan kaldırmasıdır. Klasik ihracatta çok sayıda belgeye ihtiyaç duyulurken ETGB ile yapılan mikro ihracatta, bu beyanname sayesinde çok daha az evrak işi olur. Dijital olarak verildiği için kolay ve hızlıdır. Ayrıca tutarı 15 bin eurodan, ağırlığı ise 300 kilogramdan düşük olan ürünlerin mikro ihracat kapsamında yurt dışına satılabilmesini kolaylaştıran bir uygulamadır.
Beyannamelerinin durumu ve gümrük işlemleri ile ilgili sorgulama yapmak isteyenler Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi üzerinden sorgulama yapabilirler. Sorgulama için öncelikle gümrük beyanname numarası önemlidir. Gümrük beyanname numarası sorgulama işlemlerinde kullanılır. Gümrük beyanname sorgulama sistemine girdikten sonra beyanname numarası ile arama yapılır. Böylece beyanname ile ilgili bilgiler ekrana gelir. Bu bilgiler arasında; ürünler ile ilgili detaylı bilgiler, ürünün fiyatı, miktarı, ağırlığı, üretici bilgileri ve gümrük işlem durum bilgisi yer alır.
Ercan Gümrükleme olarak donanımlı ve yetkin kadromuz ile tüm mikro ihracat işlerinizde çözüm ortağı olmaya adayız. ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile gerçekleşen işlemlerde alanında uzman çalışanlarımız işlemlerinizin planlandığı gibi yürümesini sağlar. Ercan Gümrükleme ile yapacağınız işbirliği firmanızı uluslararası pazarda önemli sıralara taşımanızda yardımcı olur.