Lojistik alanında sıkça karşımıza çıkan elleçleme yani handling teknik terimlerden biridir. Lojistik alanda oldukça yaygın bir şekilde kullanılır. Ancak kimi zaman pek çok kişi bu kavramı yeni duyar ve ne anlama geldiğini tam olarak bilmez. Hem depolama sırasında hem de taşıma sürecinde oldukça önemli rol oynayan handling malzeme elleçleme olarak da geçer.

Elleçleme (Handling) Nedir, Nasıl Yapılır?

Bu işlem, genel anlamıyla malzemelerin ve ya söz konusu ürünlerin bir noktadan başka bir noktaya taşınmasını ve ya taşınarak depolanacağı bölgeye götürülmesi olarak ifade edilebilir. Çeşitli araçlar yardımı ile taşınan malzeme ve ürünlerde işlemler manuel olarak yapılabilmektedir. Ancak yarı otomatik ve ya tam otomatik araç gereçler ile de işlemler yapılabilir. Lojistik alanda otomatik depo sistemleri dahil olduğunda zaman manuel işlem yerine otomatik işlem tercih edilir.

Elleçleme (Handling) Nedir?

Lojistik depo yönetimi alanında aktif olarak tercih edilen elleçleme sıklıkla gündeme gelen bir konudur. Bu kavram, aslına bakıldığı zaman malzeme ve ürünlerin yüklenmesi, boşaltılması ve akabinde taşınması süreçlerini ifade etmektedir.

Bu işlemler manuel olarak yapılabileceği gibi aynı zamanda cihazlar yardımı ile otomatik olarak da tamamlanabilmektedir. Böylelikle çok daha kısa zaman zarfında sorunsuz bir handling yani elleçleme işleminin yapılması mümkün hale gelmektedir.

Depo raf sistemleri gibi konularda önemli bir role sahip olan elleçleme işlemi, oldukça detaylı ve kapsamlı bir süreçten meydana gelir. Dolayısıyla elleçleme hakkı ve konteyner elleçleme gibi konular hakkında da bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Böylelikle elleçleme kavramı manası bakımından tam olarak anlaşılır ve de bu alanda yapılacak olan çalışmalar çok daha kusursuz ve sorunsuz hale gelir.

Malzeme Elleçleme Nasıl Yapılır?

Ercan Gümrükleme'nin uzun yıllardır profesyonel olarak yapmış olduğu elleçleme işlemi oldukça basit bir kavram olarak karşımıza çıkar. Çeşitli malzemelerin nakliye edilmesinde, taşınmasında, gümrük işlemlerinin yapılmasında ve ya kargo işlemleri dahilinde yaygın olarak kendine yer edinen bu kavram, malzemelerin güvenli olarak muhafaza edilmesi, aktarılması ve dış kabının yenilenmesi gibi önemli işlemleri kapsamamaktadır. Bu sebeple depolama ve ya taşınma işlemlerinde de oldukça önemlidir.

Özellikle antrepolarda ya da geçici depolama yerlerinde yapılan elleçleme faaliyetleri nelerdir sorusuna yanıt bulduktan sonra bu işlemlerin nasıl yapıldığına da biraz göz atalım. Bu tür alanlarda elleçleme yapılacağı zaman bu işten sorumlu olarak bir ve ya birden fazla kişiden oluşan bir ekip görevlendirilir.

Sebebi ise bu sürecin oldukça önemli olması, bunun yanı sıra işlemlerim ve malzemelerin özenli bir şekilde istenen noktaya aktarılması gerektiğidir. Aksi takdirde istenmeyen büyük kayıplar ve karışıklıklar meydana gelebilir.

Bazı sistemlerde elleçleme işlemi otomatik olarak yapılır. Sistem bu şekilde ilerleyen yerlerde insan gücüne ihtiyaç duyulmaz ve insansız çalışma gerçekleştirilir. Bazı yerlerde ise yarı otomatik sistem ile işlemler tamamlanır. Bu sistem de çalışanların işini kolaylaştırarak karışıklıkları önler.

Elleçleme süreci devam ederken malzemelerin zarar görmemesi önemlidir. Ancak bunun yanı sıra ürünler, herhangi bir değişime de uğramamalıdır. Kaplarının değiştirilmesinden biriktirilmesine dek pek çok bölümde yardımcı ekipmanlar, yardımcı aletler kullanılır. Vinç, palet ve transpalet bunlardan en başta gelenleridir.

Gümrük sahalarında ve depolama alanlarında yapılan elleçlemede belirli kurallara uygun olarak hareket etmek oldukça önemlidir. Bu hususta yük elleçleme ilkelerini iyi bilmek ve Ercan Gümrükleme gibi bu ilkeler doğrultusunda çalışmalar yapmak gerekir.

Elleçleme Ekipmanları Nelerdir?

Sorunsuz bir elleçleme işlemi adına çok çeşitli ekipmanlar ile çalışmak gerekir. Bu ekipmanların ise kaliteli ve kullanışlı olması oldukça önemlidir. İhtiyaçlara ve çeşitli beklentilere yanıt bulan araçlardan destek alma durumu işin verimini artırarak çok daha kısa zamanda elleçleme işlemlerinin tamamlanmasına olanak sağlar.

Malzeme elleçleme gereçleri aynı oranda özen gerektirmektedir. Bu araçlar ile birlikte taşımak istenilen her şeyi rahatlıkla taşımak ve az mesafedeki taşıma işlemlerini daha kısa sürede sorunsuz olarak tamamlamak mümkündür. Bu alanda en çok tercih edilen ekipmanlar ise aşağıdaki gibidir.

  • Paletler

En çok kullanılan ekipmanlardan biri paletlerdir. Elleçleme örneklerine bakıldığında paletler sıklıkla karşımıza çıkar. Elleçleme işleminin yapıldığı hemen hemen her alanda bu ekipmanın bulunduğunu söylemek doğru olacaktır.

  • Otomatik Yönlendiriciler

Paletler, insan gücü ile manuel kullanılan aletlerdir. Ancak otomatik yönlendiriciler insansız bir sisteme sahip olmaktadır. Gelişmiş özellikleri ile dikkatleri üzerine toplayan bu ekipman, hiçbir engele takılmadan handling işleminin yapılmasına olanak tanır.

Otomatik olması ile paletlere oranla daha maliyetlidir. Ancak iş gücünden ve zamandan tasarruf etmesi nedeniyle uzun vadede bütçe dostudur. Daha fazla malzeme ve ürünlerin dikey yönde taşınması adına kullanılan ve asansör ile benzer sisteme sahip olan ekipman olmaktadır.

  • Konveyör

Çok fazla sayıda ürünün paketlenmesi ve gönderilmesi sırasında büyük kolaylık tanıyan konveyör, özelliklerine bağlı olarak malzemeleri kendi başına otomatik olarak ayırabilir. Bu nitelikleri ile özellikle fabrika gibi işletmelerde sıkça tercih edilmektedir.

  • Çekici Traktör

Vagon ve römork gibi araçlar ile birlikte kullanılan çekici traktör bunları bir yerden başka bir noktaya taşınmak adına tercih edilir. Bu nedenle birçok farklı alanda kullanımı mevcuttur.

  • Vinç

Genellikle çok ağır yüklerin kaldırılması adına tercih edilen bu ekipman, kullanıcılarına büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu tür yükleri kaldırmak zor olduğu için benzeri ağır işlerin kolaylaşmasını sağlayan ekipmandır. Özellikle inşaat ve lojistik gibi alanlarında yaygın olarak tercih edilir.

Elleçleme Belirsizliği Nedir?

Stoğa üretim yapan işletmelerde veya malzemelerin sevk edilmesi sırasında bazen teslimat tarihi hususunda sorunlar meydana gelebilir. Bu tür sorunlar malzeme ihtiyaç planlamasından tutun üretim planlamasına dek birçok süreçten kaynaklı ortaya çıkmış olabilir. Bu belirsizliğe elleçleme belirsizliği adı verilir.

Bu tür belirsizlikler çeşitli para cezasına ve ek maliyetlerin meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Bundan dolayı bu tür sorunlar ile karşılaşma durumunda meydana gelebilecek zararı minimize etmek adına etkili çözümler üretilmelidir.

Bu doğrultuda oluşabilecek risk planlamaların yapılmış olması söz konusu firmaların saygınlığına da arar vermemektedir. Ayrıca ortaya çıkan ekstra maliyetlerin en az seviyede olması sağlanmış olur. Ercan Gümrükleme bu hususta oldukça titizlikle çalışmakta ve siz değerli müşterilerine kaliteli bir deneyim sunmaktadır.

Elleçleme Prensipleri

Elleçleme prensipleri detaylı ve uzun bir konudur. Malzeme elleçleme sürecinde çeşitli işlemler koordineli olarak yapılmaktadır. Sürecin kusursuz olması önemlidir. Aksi takdirde meydana gelebilecek ufak bir sorun daha büyük zararlara sebebiyet verebilir. Dolayısıyla elleçleme işlemlerinin doğru şekilde yapılması için bazı prensiplere uygun çalışmak önemlidir.

İlk olarak doğru taşıma prensibi öne çıkar. Doğru taşıma işleminin yapılabilmesi adına özenli bir planlama yapılması gerekir. Böylelikle performans amaçları benzer standarda uygun olarak yürütülür. Aynı zamanda söz konusu zamanın da olabildiğince verimli bir şekilde kullanılması önem taşımaktadır. Böylece pratik ve düzenli bir malzeme elleçleme işlemi yapılabilmektedir.

Siz de elleçleme hakkı, ekipmanları, prensipleri, yöntemleri gibi konularda doğru ve detaylı bilgi ve ya hizmet almak istiyorsanız Ercan Gümrükleme ile iletişime geçebilirsiniz. Akabinde hemen teklif alarak Ercan Gümrükleme avantajlarından yararlanma olanağına sahip olabilirsiniz.

İletişim Formu
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için biz buradayız. Hemen bize ulaşmak için formu doldurup gönder butonuna tıklayın.