Freight Forwarder, nakliyecileri lojistik süreci yönetiminde ve mal taşımacılığı sırasında destekleyen bir sisteme sahiptir. Bu sayede taşıma şeklinin seçimi ve ulusal-uluslararası düzenlemelere uygunluk gibi ithalat ve ihracat formalitelerinin uygulanması sırasında herhangi bir endişeye gerek kalmaz. Her geçen gün gelişmekte olan bir sektör olmasından kaynaklı, Forwarder malların depolama ve antrepo işlemlerinde yardımcı hizmetler sunması konusunda gerekli tüm bilgilere sahiptir.

Freight Forwarder Nedir

Freight Forwarder, nakliye sürecinde güvenli bir şekilde tüm çevresel koşulları sağlayan ve taşıma işini çözüme ulaştıran kişi ya da firmalara verilen isimdir. Buna bağlı olarak Forwarder, malların A noktasından B noktasına olabildiğinde hızlı ve güvenli bir şekilde taşınması konusunda yardımcı olur. Ancak bu firmaların taşıyıcı işe karıştırılmaması gerekir. Taşıyıcı, genellikle malların taşınmasından sorumlu kabul edilirken, Forwarder daha çok arabulucu ve taşımadaki bir bağlantı olarak görev alır. Bu süreç içerisinde yüklerin taşımacılığını yapan firmayı seçerken, izinleri düzenler ve tüm malları gerektiği şekilde sigorta altına alır. Yani Freight Forwarder hizmeti, nakliye sürecinde çok önemli bir rol oynar. Tüm evrak işleri, zamanında ulaşım ile mal takibi gibi vakit ve efor sarf edilmesini gerektiren her şeyden sorumlu kabul edilir.

Temel olarak taşıma işlemlerinden nakliyeci firmalar sorumlu kabul edilse bile, Forwarder malların güvenliğini garanti altına tutarak taşıma yapılması konusunda yardımcı olur. Ayrıca bu gibi işlemlerin yanı sıra fiyat pazarlığı yapmak, gerekli sözleşmeleri düzenlemek için Freight Forwarder hizmetine başvurabilirsiniz. Bu noktalara ek olarak; nakliye komisyoncusu navlun ücretleri, ithalat vergileri, malın çıkış noktasından varış noktasına kadar nakliye ayarlama ve depolama gibi konularda da yardımcı olur. Dolayısıyla bir Freight Forwarder firması bu çoklu görevleri yerine getiren bir aracı olarak olmazsa olmazdır.

Freight Forwarder Türleri

Forwarderler; deniz, kara ve hava yolu dahil olmak üzere tüm taşımacılık yöntemlerinde tedarik zincirine yardımcı olmak açısından aktif şekilde faaliyet gösterir. Ancak yük taşımacılığını mümkün olduğu kadar etkin şekilde planlayabilmek için her bir taşımacılık sektörü için özel bilgi gerekliliği vardır. Bu yüzden Freight Forwarderlerin uzman oldukları alan farklılık gösterebilir.

Denizyolu Taşımacılığı: Bu Forwarder, denizyolu taşımacılığında deniz yolunu kullanarak nakliye işlemlerini organize eder. En uygun nakliye şirketini tercih ederek gerekli evrakları düzenler. Deniz taşımacılığı konusunda liman kasabalarında konteyner rezervasyonu yaparken, diğer yandan malların aktarımını sağlamak amacıyla kara taşımacılığını düzenlemeye devam eder,

Havayolu Taşımacılığı: Navlun sağlayıcısı ile birlikte havayolları arasında bir aracılık görevi üstlenir. Malların gümrük belgelerini hazırlarken, aynı zamanda sigortalar. Diğer yandan havacılık gibi bir sevk irsaliyesi olan hava konşimentosu da düzenler. Kısacası hava taşımacılığı yapan Forwarderlar, hava taşımacılığı rezervasyonu yaparken aslında bir nevi havayolu acentesi olarak da hareket edebilir,

Karayolu Taşımacılığı: Karayolu Forwarderleri, bir kamyon sürücüsünün idari işlemler uğraşarak vakit kaybı yaşamasının önüne geçer. Uzman bilgisi nedeniyle tüm gümrük belgelerinin ve nakliye işlemlerinin usulüne uygun şekilde düzenlendiğinden bu sayede emin olunur.

Freight Forwarder Ne İş Yapar?

Freight Forwarder firmalarının görevi aslında çok geniş bir yelpazeyi kapsar. Hizmetin özelliklerine göre değişkenlik gösteren bu görevler, malların taşınmasının başlangıcından varış noktasına teslim edilene kadar olan tüm süreci içine alır. Bu yüzden ne tür bir taşımacılık yönteminin kullanılacağı ya da ne tür bir evrak işleminin kullanıldığı her bir iş türüne göre farklılık gösterir. Genellikle Freight Forwarder görevini tanımlamak gerekirse, taşınması gereken malları taşımak için sizin adınıza en uygun olan taşıyıcı firmasını bulur ve tüm sürecin işleyişini sonuna kadar takip etmeye devam eder. Bununla beraber sürekli olarak gelişen bir sektör olmasından kaynaklı yıllar içerisinde Forwarderlerin uzmanlık alanı ve görevleri de değişikliğe uğramıştır. Bu uzmanlıklar ve bir Forwarderin temel görevi ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Freight Forwarderlerin çok büyük bir çoğunluğu karayolu ve demiryolu olmak üzere karayolu taşımacılığına odaklı şekilde çalışmalarını sürdürür,
  • Bir Forwarder, ayrıca grupaj hizmetleri de sunar. Birkaç girişimci tarafından gönderilen daha küçük gönderileri daha büyük bir yük şeklinde gruplandırılır. Bu sayede maliyetlerin tamamından büyük ölçüde tasarruf elde eder,
  • Gümrük konusunda ithalat ve ihracat belgelerini sağlamak ve müşterileri adına gümrük vergilerini düzenlemek Forwarderlere aittir. Çünkü bu kişiler sizin adınıza izin başvurusunda bulunurken, aynı zamanda gümrük formalitelerinin tamamını halledebilir. Gümrük düzenlemelerine aşina olduğundan dolayı, söz konusu olan prosedürleri kendi başınıza yaptığınızdan çok daha hızlı bir şekilde çözüme ulaştırılabilir,
  • Bazı ülkeler ithalat ya da gümrük izni ile çalışmalarını sürdürür. Bu ülkelerde sadece izninizin bulunduğu malları ithal etme hakkınız vardır. Bu noktada Forwarderler, bu izinlere başvurarak süreci sonuna kadar takip eder. Pilot, sürücü ya da kaptanın her zaman güvenilir şekilde seyahat yapabilmesi konusunda yardımcı olur,
  • Yolculuk sırasında bazı şeyler kırılabilir ya da hasar alabilir. Şiddetli fırtına ya da çarpışma kargonun istenmeyen hasarlar almasına neden olabilir. Bu yüzden Freight Forwarder gereken tüm sigortaları yapmakla sorumludur,
  • Bir Forwarder, sağlayıcı ve taşıyıcı arasındaki arabulucu olarak görev aldığı için bu göreve en uygun şekilde hizmet veren taşıyıcı ve nakliyeciyi bulmak zorundadır,
  • Bir mal ithalatçısı, ithal ettiği ürünlerde genel olarak ithalat vergileri ve KDV ödemek zorunluluğuna sahiptir. Tüm bu masraflarda işveren tarafından Forwarder’a verilen bütçe sayesinde yapılabilir.

Ülkemizde Freight Forwarder ‘’Taşıma işleri organizatörü’’ olarak bilinir. Faaliyet alanları kapsamında taşınması planlanan yüklerin ve eşyaların sorumluluğu Forwarder şirketinin sorumluluğu altındadır. İthalat ve ihracat alanlarında taşıma işi konusunda işletmeye alt limanlardaki ve gümrük sırasında söz konusu olan tüm prosedürleri Freight Forwarder tarafından takip edilir. Hatta bu kişiler eşya ve malların gönderilmeden önceki aşamasında depolanma işleminde de sorumlu kabul edilir.

Gümrük İşlemlerinde Nitelikli Hizmetin Adresi: Ercan Gümrükleme

Günümüzde birçok işletme müşteri memnuniyet odaklı olarak hizmet verdiği için kaliteyi her zaman üst seviyeye taşımak, maliyetleri düşürmek, ürün nakliyesi sırasında gerçekleşebilecek olan sorunları en az seviyeye indirmek, geri dönüşüm sayesinde ortaya çıkabilecek maliyetleri azaltmak ister. Bu noktada Freight Forwarderler devreye girer. Bu süreçlerin her birinde planlı ve koordineli şekilde çalışmak çok önemlidir. Malların taşınması sırasında birçok aşama söz konusu olduğu için ve her aşamada oluşabilecek olan bir sorun başka bir aşamayı kötü yönde etkileyebilir olduğundan, her şey tam bir organizasyon şeklinde yürütülmelidir.

Freight Forwarder işletmenin ihtiyacı olan tüm bilgileri alarak çalışmalara başlar. İlk olarak müşteriden beklenen çalışmanın ücreti ve detayları alınır. Sonrasında ise hangi kurumdan nasıl bir hizmet alınacağı araştırılır. Araştırmayla birlikte bir bütçe çıkarılır. Bir çalışma haritası çıkarıldıktan sonra, gümrük işlemleri ile alakalı olan tüm prosedürler tamamlanır. Gerekli olan tüm işlemlerin tamamlanması sonucunda, kar zarar raporları hazırlanarak müşteri ile paylaşılır.

Freight Forwarder ile işlemleri yürütmeden önce, hangi firma ile işbirliği yapıldığı ise çok önemli bir detaydır. Lojistik sektöründe işlemleri sorunsuz yürüten Ercan Gümrükleme bu noktada kalite ve güvenin tek adresi olarak hizmet verir. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve lojistik sektöründe karşınıza çıkan sorunlara karşı akılcı çözümler sunan firmamız için öncelikli olan daima müşteri memnuniyetini kazanmaktır.

Ercan Gümrükleme ile dış ticarette rakiplerinizden bir adım öne çıkmak ve rakip firmalara karşı avantaj elde etmek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Ercan Gümrükleme ile kalite asla tesadüf değildir.

İletişim Formu
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için biz buradayız. Hemen bize ulaşmak için formu doldurup gönder butonuna tıklayın.