Dış ticaret işlemlerinin sorunsuz bir şekilde yapılması ve sürdürülebilmesi, ancak ulusal ve uluslararası düzey için belirlenen kurallar dahilinde mümkün hale gelir. Bu yüzden gümrük işlemlerinde sıklıkla karşılaşılan cezalara muhatap olmamak için, kişilerin eşyanın ihracı ve ithalatı yapılırken ilgili kanunlara uygun bir şekilde davranmaları gerekir.
Kişiler söz konusu 4458 sayılı Gümrük Kanununa aykırı davranmaları halinde gümrük kabahati, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı hareket edenler kaçakçılık suçu işlemiş sayılırlar. Bundan dolayı gümrük kabahat ve suç ibareleri, gümrük işlemleri sırasında ilgili usul ve esaslara aykırı tespit edilmesi hallerini ifade eder.
Gümrük işlemleri sırasında yapılan eylemlere ilişkin ceza hükümlerini kendi içerisine alan kabahatler ve suçlar iki grup altında değerlendirilir. Bunlar şu şekildedir:
Bu durum her ne kadar istenmese bile, gümrük işlemleri sırasında gümrük kabahat, işlenmesinden kaynaklı cezai hükümlerle karşılaşmak mümkündür. Gümrük kabahatleri, gümrük idarelerine yapılan beyanlarda bir takım farklılıklardan ve eksikliklerinden kaynaklı vergi kaybının yaşanmasına neden olma ya da usul hükümlerine uymama gibi davranışlar olarak bilinir. Buna bağlı olarak gümrük idareleri tarafından verilen ve parasal olarak tahsil edilen cezalara gümrük cezaları ismi verilir.
Gümrük kabahatleri, aslında kişilerin devlete karşı işlediği kabahat niteliğindeki suçların tamamıdır. Bundan dolayı bu fiilin karşılığında parasal yaptırımlara başvurulması gerekir. Ancak söz konusu olan parasal yaptırım, bir ceza hukuku yaptırımı olarak bilinen adli para cezası değil, idari yaptırım olarak idari para cezası olarak kabul edilir. İdari nitelik taşıyan para cezası bir uyarı olarak görülebildiği gibi, kamu açısından oluşan zararın giderilmesi amacına da hizmet eder. Bu yüzden idari para cezasının misli nitelikte olması karşılaşılması muhtemel bir durumdur.
İdari para cezasının temel olarak bilinen özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
İdari para cezaları ile alakalı Gümrük Kanununda;
‘’vergi kaybına neden olan işlemler için uygulanacak cezalar’’ ve ‘’usulsüzlüklerle ilişkin cezalar’’ olmak üzere iki grup altında değerlendirilir. Vergi kaybına sebep olan işlemler ve bunlarla alakalı uygulanacak cezalar, Gümrük Kanununun 234-238. Maddelerinde, usulsüzlük durumları ve bu durumda uygulanması gereken cezalar ise Gümrük Kanununun 239. Ve 241. Maddelerinde düzenlenmiştir.
Söz konusu bu cezalar, Gümrük Kanununda bulunduğu şekli ile ele almakla beraber, Gümrük mevzuat dilinin ağırlığı göz önünde bulundurularak olabildiğince sadeleştirilmeye çalışarak bir araya getirilmiştir.
Serbest dolaşıma giriş rejimi ya da kısmı muafiyet suretiyle geçici bir ithalat rejimine tabi tutulan eşyalarla alakalı, yapılan beyan sonucu, denetleme ve muayene, teslim sonrası kontrol sonucunda:
Dâhilde işleme rejimi, gümrük kontrolü altında işleme rejimi ve tam muafiyetli olarak geçici ithalat rejimi hükümlerine tabi tutulan eşya ile alakalı olarak yapılan beyan ve muayene, denetleme ya da teslim sonrası rutin kontrol sonucunda; birinci fıkrada belirtilen farklılıkların tespit edilmesi durumunda aynı fıkrada öngörülen cezaların yarısı kadar para cezasının alınması gerekir.
Yukarıda bahsi geçen aykırılıkların gümrük idaresi tarafından tespit edilmesi durumunda, öncelikle beyan sahibinde bildirilmesi durumunda bu cezaların %15 nispetinde uygulanması gerekir. Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri için bahsedilen cezalarla alakalı hükümler uygulanması gerekmez. Bu gibi durumlarda Gümrük Kanununun 241. Maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre genel usulsüzlük cezası kadar para cezası alınması gerekir.
Gümrük Kanununun 194. Maddesine göre, ödenmesi gereken telafi edici vergilerin belli süre içerisinde ödenmediğinin ya da eksik ödendiğinin gümrük idareleri tarafından yapılan kontroller sonucu ortaya çıkması durumunda, ödenmesi gereken ithalat vergileri faizi ile beraber mutlaka tahsil edilir. Ayrıca yükümlü hakkında bu vergilerin dörtte biri tutarında para cezasına hükmedilmesi gerekir. Eksik ödenen ya da daha önce hiç ödenmemiş ithalat vergilerinin yükümlüsü tarafından gümrük idaresi tespitinden önce bildirilmesi halinde, bu cezaya hükmedilmeyerek yalnızca gecikme zammı tahsil edilmesi gerekir.
Bir ve üçüncü fıkralara göre verilen cezalar ise Gümrük Kanununun 241. Maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usulsüzlük cezası miktarından az olması mümkün değildir.
Gümrük işlemlerinde cezaya neden olan diğer unsurlar ise şu şekilde sıralanabilir:
Usulsüzlüklere karşı uygulanacak cezalar ise şu şekildedir:
Dış ticarette başarıyı yakalamak ve rakiplerin önüne geçmek için her zaman kurallara uymak ve gerekli prosedür detaylarını sizin adınıza yürüterek gümrük işlemlerini sorunsuz halletmenizi sağlayacak bir firma ile işbirliği içerisinde çalışmanız gerekir. Bu anlamda avantaj sağlayan Ercan Gümrükleme, nitelikli hizmet anlayışı sayesinde bu anlamda tüm beklentileri karşılamaya devam eder. Gümrük işlemlerinde karşınıza çıkan sorunlara akılcı çözümler sunarak farkını ortaya koyan Ercan Gümrükleme farkını yaşamak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak, alanında uzman ekibimize hemen ulaşabilirsiniz. Gümrükleme söz konusu ise Ercan Gümrükleme her zaman kalitenin, hızlı çözümlerin ve güvenin tek adresi olarak uzun yıllardan beri bu alanda üst düzey kalite standartlarında hizmet vermeye devam ediyor.