HS codu, uyumlaştırılmış mal tanımı ve kodlama Sistemi'nin kısaltması olmaktadır. Gümrük tarafından bir ürünü sınıflandırmak adına kullanılan sayıların bir listesi şeklinde de düşünülebilir. Bu anlamda düşünecek olursak, neden önemli olduklarını ve nereden alabileceğini bilme de gümrük işlemlerinde çok önemli bir durumu oluşturmaktadır. Bu noktada gtip süreçlerinde Ercan Gümrükleme en uygun gümrük hizmetlerini sağlamaktadır.

Hs Code Nedir, Hs Kodu Nereden Alınır?

Hs Code Nedir?

Genelde gümrük işlemlerinde antrepo beyannameleri ya da transit beyannamelerde çok sık karşımıza çıkan hs code gtip kodları çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu konuda hem ihracat hem de ithalat işlemlerinde her ülkenin ayrı ayır ürün kodları bulunmaktadır.

Bu bağlamda hs kodunu ticari faturaya ya da diğer gümrük belgelerine dahil etmezseniz, alıcının yanlış vergi ödemesi riskini alırsınız. Bu durumda muhtemelen sevkiyatı geciktirmektedir. Bu konuda Ercan Gümrükleme en uygun gümrük hizmetleri ile anında gtip kodunu bulmaktadır. Peki, gtip kodu nasıl alınır?

Hs Kodu Nasıl Alınır?

Genel olarak bakıldığı zaman, hs kodları, ticareti yapılan ürünleri sınıflandırmak için uluslararası standartlaştırılmış isim ve numara sisteminin bir parçası olmaktadır. Bir ürünün hs kodu, bir alıcının siparişi ile birlikte almış olduğu ticari faturada listelenmektedir.

İhracat işlemlerinde de ürünleri sınıflandırmak ve ithalatta geçerli vergi ve harçları hesaplamak adına da kullanılmaktadır. Ürün için hs kodunun ne olması gerektiğini belirlemenize yardımcı olacak pek çok nokta bulunmaktadır. Hs kodu, ülkenin kendi ürünlerini ithal ederken alıcılar için önemlidir.

Tedarikçi merkezindeki ürünler de sekmesinin bilgi bölümünde ürününüze eklenmektedir. Girdiğiniz hs kodu 6, 8 veya 10 haneli olmaktadır. Tüm ayrıntılı bilgi ve belgeleri Ercan Gümrükleme tarafından öğrenebilir, en uygun ve doğru gümrük hizmetlerinde faydalanabilirsiniz.

HS Kodunu Nerede Bulabilirsiniz?

Genel olarak Hs kodları, harmonize sistemler kodu anlamına gelmektedir. Aynı zamanda kodlar dünya gümrük örgütü (WCO) tarafından geliştirilmiş olan bir tanımlama ve kodlama sistemi olmaktadır. Her ürünün ihracatta ya da diğer tüm gümrük işlemlerinde kendilerine özgü bir numarası bulunmaktadır.

Ürüne özgü bu numaralandırma sistemi ile ticarette bir standart oluşturulmaktadır. Bu standart ile de dış ticaret işlemektedir. Bu konuda numaralandırma standardına gtip ya da hs code adı verilmektedir. Genelde bu kodları bulmak içinde pek çok farklı adımdan yararlanılmaktadır.

TUİK’in web sitesinden hs code bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz. Türkçe dile olduğunda ötürü bu siteyi tercih etmeniz önerilmektedir. İnternette İngilizce olarak da pek çok kaynak bulunmaktadır.

Ürününün ne olduğunu "tanımlarda ara" bölümüne Türkçe yazarak, sınıflamalar sekmesinde güncel olan gtipi'i seçebilirsiniz. Ardından ara butonu ile sınıflandırmalar ortaya çıkacaktır.

Çıkan sonuçlara bakıldığı zamanda da ürünün en uygun tarifi ve tanımlamayı içeren kodu bulunmaktadır.

Bu bağlamda aradığınız ürünün ana kodu altında pek çok tanımlama mevcuttur. Ürününüzün özelliğine göre de ince bir eleme yapmanız gerekmektedir. 6 basamak sonrasında yer alan 2'li kodlar da ürünün çok daha detaylı bir şekilde tanımlanmasını sağlamaktadır. Tüm bu adımlar Ercan Gümrükleme tarafından yapılmakta ve hata oranı en aza indirgenmektedir.

Hs Code ve Gtip Doğruluğu

Tüm arama adımları tamamladıktan sonra, ürün kodunu doğru bulup, bulmadığınızı internet üzerinden aratıp, kontrol edebilirsiniz. Bu konuda FindHS.Codes web sitesi bu konuda destek sağlamaktadır. Bulduğunuz gtip numarasını bu siteye yazarak, anında arama yapabilirsiniz.

Ürünün görsellerini inceleyip, doğru tespit edilip edilmediğini de bu şekilde kesinleştirebilirsiniz. Bu durumda gtip, ürünler ile uyumlu gözükmektedir. Bunun yanında bir gümrük müşaviri ile iletişime geçerek konu hakkında bilgi almak da doğruluğu netleştirecektir.

Genelde Ercan Gümrükleme gtip kodları konusunda tanımlamaları doğru şekilde yaparak, en güvenilir gümrük işlemlerini sunmaktadır. Genel olarak ülkelerin aynı kodu kullanıp, kullanmadığına dair araştırmaları da GOV web sitesinden tarife sınıflandırma aracı ile bulabilirsiniz.

GTİP Kodları ve Vergiler

Gtip kodunu bulduktan sonra, ürün için ithalat vergisinin ne olacağı görüntülenmektedir. Çünkü bu, kod için genel bakışta ürün sınıflandırması gösterilecektir. Bazı ülkelerin yaptığı şey, ürünleri nasıl sınıflandırmak istediklerine ilişkin özel açıklamaları kapsayacak şekilde fazladan rakamlar eklemektir.

Genelde kodlar dünya genelinde aynı göründe de bazı değişik sınıflandırma şekilleri de ortaya çıkmaktadır. Mesela; bir gitarın hs kodunu bulmak istiyorsanız;

920290 kodunu aldığınız zaman; bu, koddaki rakamlarla ilgili olarak bazı açıklamalara sahip olacaksınız.

Müzik aletleri; bu tür eşyaların aksam ve parçaları

Diğer telli müzik aletleri; gitarlar, kemanlar, arplar

Diğer bazı ülkelerde, daha fazla açıklama eklemek için ek kodlar da kullanılmaktadır. Bu nedenle bunun ürününüz için geçerli olup olmadığını kontrol etmek son derece önemlidir. Bu kapsamda da Ercan Gümrükleme hizmetlerinde bulunan kodlar dünya genelinde kontrol edilmektedir.

HS Kodu Değişimi

Hs sınıflandırması, bir öğenin bileşimine, şeklinde ve işlevine göre değişmektedir. Bu da bir öğenin kesin sınıflandırmasını belirlemeyi zorlaştırmaktadır. Örnek verecek olursak, otomobillerde kullanılan koltuklar, motorlu arabalar ve diğer motorlu taşıtlar pozisyonunda değil, Mobilya (9401); koltuklar pozisyonunda yer almayanlar alt pozisyonunda bulunmaktadır.

İthal etmek istediğiniz ürünün hs kodunu bildiğinizi ya da tedarikçinizin size daha önce vermiş olduğunu varsayarsak, bu kodu arama çubuğuna girerek ürününüzün tam olarak nasıl sınıflandırıldığını ve hangi vergiye tabi olduğunu da öğrenebilirsiniz.

Bu bilgiler, ABD'nin menşe ülkeyle ticaret anlaşmaları veya yaptırımları olup olmadığına bağlı olarak değişecektir. Genelde bu kadar detay gerektiren bir süreçte Ercan Gümrükleme tüm detayları ve ayrıntıları kendisi yapmaktadır.

Hs Kodları Özelikleri

Hs kodları, ilk başta özellikle yeni ithalatçılar için kafa karıştırıcı bir sayı dizisi gibi görünebilir. Hs kodları bu anlamda okumayı çok daha kolaylaştıran iki basamaklı artışlara bölünmektedir. Hs kodları bölüm, başlık ve alt başlıklara da ayrılmaktadır.

Toplamda 21 bölüm, 99 bölüm ve binlerce başlık ve alt başlık bulunmaktadır. Koda ne kadar çok rakam eklenirse, sınıflandırma o kadar belirgin hale gelir. Bu konuda en detaylı bilgi ve belgeler de Ercan Gümrükleme hizmetlerinde yer almaktadır.

İletişim Formu
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için biz buradayız. Hemen bize ulaşmak için formu doldurup gönder butonuna tıklayın.