İthalat söz konusu olduğunca, binlerce farklı üründen bahsedilebilir. Bununla birlikte ithalata konu olan önemli ürünlerden biri makinelerdir. Makineler statüsünde yüzlerce farklı ürün sayılabilir. CNC makinelerinden, iş makinelerine, 3D yazıcılardan lazer rezonatörlerine kadar yüzlerce farklı makine çeşidi vardır. Günümüzde birçok makine yerli şekilde üretilebilmektedir. Buna karşın hem bazı teknolojilere sahip olunmaması, hem de yurt dışından makine getirmenin avantajları dolayısıyla, makine ithalatı yapılabilmektedir. Hem sıfır makinelerde hem de kullanılmış makine ithalatı açısından Türkiye, önemli bir alıcı konumundadır.

Makine İthalatı

Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti, makine ithalatına kimi zaman teşvikler sunmakla birlikte, kimi zaman da yerli üretici korumak adına kararlar almaktadır. Bu kararlar genel olarak Ticaret Bakanlığı tarafından alınmaktadır. Makine ithalatı yapacak olan firmaların hem teşvikleri hem de yerli üreticiyi korumaya yönelik mevzuat değişikliklerini bilmesi gerekir. Bunun yanı sıra gümrükleme işlemleri açısından tüm başvuruların eksiksiz ve doğru evraklarla yapılması gerekir. Firmaların bu alanda yaptıkları hatalar nedeniyle makine ithalatı gümrükleme işlemlerine takılabilmektedir. Bu durumda makineler iç pazara gecikmeli olarak sunulmakta ve depo masraflarına yol açmaktadır. Kimi zaman ise ithal edilen makineler Gümrük İdarelerince tamamen reddedilebilmektedir. Bu durum firmaların prestij kaybetmesinin yanı sıra aynı zamanda ciddi maddi kayıplara da yol açmaktadır. Bu tip sıkıntılarla karşılaşmamak için makine ithalatı konusunda uzman bir gümrükleme firmasıyla çalışmanız gerekir. Ercan Gümrükleme, uzman ve deneyimli kadrosuyla makine ithalatı konusunda tüm süreç boyunca yanınızda olacak ve ithalatı sorunsuz gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.

Makine İthalatı Nasıl Yapılır?

Makine ithalatında CIF İstanbul ya da CIF İstanbul Serbest Bölgesi olarak alım yapılırsa; leasing kanalında firmanın yetki verdiği gümrük müşavirlik firması, ithalatı gerçekleştirir. Bu işlemlerde nihai kullanıcı sürece dahil olmamaktadır. Masraflar ise daha sonradan leasing firmasına fatura edilebildiği gibi anlaşmaya bağlı olarak diğer borçlarla birlikte de farklı şekillerde ödenebilir.

Makinelerin ithalatında alım peşin, vadeli akreditif veya satıcıdan vadelendirilmeli olarak yapılmışsa, ithalatın alıcı tarafından yapılması gerekmektedir. Bu durumda makineler gümrüğe vardıktan sonra vekaleten gümrük müşavirlik firması, taşıyıcı firmadan evrakları alarak işlemlere başlayabilir. Bu noktada önemli noktalardan biri, malların ilgili Gümrük İdaresinin deposunda beklememesi için, mal gelmeden müşavirlik firmasına karar verilerek ön hazırlıkların yapılması gerektiğidir.

Makine İthalatında Masraflar

Makine ithalatında önemli konulardan bir diğeri de masraflardır. İthalat yapacak olan firmaların İthalat Rejimi Kararı gereği tüm belirlenen vergileri ödemesi gerekir. İthal edilecek olan makinenin sıfır, kullanılmış veya yenileştirilmiş olması ödemelerde fark yaratmamaktadır.

Makine ithalatında oluşacak olan masrafların başında ordino, KDV ve gümrük vergisi gelmektedir. Bunun yanı sıra ardiye, nakliye ve gümrük müşavirliği hizmet bedelinin de bu masraflara eklenmesi gerekir. Aynı amanda makine ithalatı konusunda 4458 sayılı Gümrük Kanunun 27’nci maddesi hükümlerine göre gümrük kıymeti belirlenir. Bu belirlemede eşya ithalatı konusunda fiilen ödenen ya da ödenecek fiyatlara bazı ilaveler yapılmaktadır.

Bu ilavelerden ilki, kıymeti belirlenen yatırım malları satış koşulu gereği, alıcının ödemesi gereken, fiilen ödenen ya da ödenecek fiyata dahil edilmemiş olan lisans ücretleridir. İkincisi ise ithalatı yapılacak olan makineler için Türkiye’ye giriş limanı ya da yerine kadar sigorta giderleri ve nakliyesiyle ilgili yapılan yükleme ve boşaltma giderleridir.

Makine İthalatı için Uzmandan Yardım Alın

İthalat işlemlerinde Türkiye Cumhuriyeti, kullanılmamış mallara öncelik vermektedir. Kullanılmış ve ikinci el malların girişine genellikle izin verilmemektedir. Bununla birlikte kullanılmış makine ithalatına izin verilebilmektedir. Bu konuda belirli mevzuatlara uyma zorunluluğu vardır. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü, ithal edilebilecek eşya listesi yayınlamaktadır. Bazı eşyaların ithalinde ise özel bazı kurallar uygulanabilir. Dış ticarette bu kurallara ve mevzuatlara hakim olmak son derece önemlidir. Makine ithalatı konusunda bu mevzuatlar zaman zaman değişebilmektedir. Bu değişikliklerin amacı hem üretimi artırmak hem de yerli imalatçıları korumaktadır.

Makine ithalatı yapacak olan firmaların ise bu mevzuatlara uyma zorunluluğu vardır. Bu sebeple mevzuatlarda ve yönetmeliklerde yapılacak olan tüm değişiklikler bilinmeli ve buna göre hazırlık yapılmalıdır. Aksi durumda ithalatta aksaklıklar oluşarak maddi zararlara yol açabilmektedir. Bu sebeple makine ithalatında bir gümrük müşavirliği firmasıyla çalışmanız olası sorunların önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Ercan Gümrükleme, uzman ve deneyimli kadrosuyla makine ithalatı konusunda, tüm adımları doğru ve sağlıklı bir şekilde atmanızı sağlayacaktır. Bu sayede ithalat işlemlerinizde hiçbir sorun yaşamadan ve hızlı bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Ercan Gümrükleme, esnek çözümleri ve profesyonel bakış açısıyla dış ticaret yapan firmalara farklı birçok hizmet sunmaktadır. Siz de makine ithalatı ve bu konuda faydalanabileceğiniz diğer hizmetler konusunda detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bize Ulaşın