Parsiyel taşımacılık, aynı güzergahta yer alan birbirinden farklı müşterilerin eşya, ürün ya da yüklerini, aynı taşıma aracı ile taşıma lojistiğine denir. Parsiyel taşımacılığı, ayrıca parça eşya taşımacılığı olarak da bilinir. Örnek vermek gerekirse, karayolu parsiyel taşımacılığı, İstanbul'dan Ankara'ya gidecek olan farklı kişilerin eşyalarının tek bir kamyon, tır ya da kamyonette taşınması durumudur. Parsiyel taşımacılıktaki en temel amaç; aynı istikamet üzerinde taşınması talep edilen bütün yükleri, toplam yük miktarı bir taşıma aracını doldurmasa bile, aynı araca yüklenerek taşıma işleminin gerçekleştirilmesidir. Herhangi bir ihtiyaç sahibi müşteri, arzu ettiği herhangi bir bölgeye, istediği miktarda ürün göndermek istediği zaman, eğer bu talebi bir taşıma aracını (konteyner, uçak, tır, kamyon, kamyonet veya vagon) doldurmayacak kapasitede bulunuyor ise müşterinin lojistik firmalarından talep edeceği hizmet, parsiyel taşımacılık olarak tanımlanır.

Günümüz iş dünyasında, lojistik ve nakliye operasyonları, işletmelerin başarısı için kritik bir rol oynamaktadır. Parsiyel taşımacılık, yüklerin verimli bir şekilde taşınması ve nakliye maliyetlerinin optimize edilmesi açısından önemli bir strateji olarak öne çıkmaktadır. Bu makalede, parsiyel taşımacığın tanımını, işletmeler için neden önemli olduğunu ve en iyi nasıl kullanılabileceğini inceleyeceğiz.

Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Parsiyel taşımacılık, bir taşıma aracının kapasitesinin tam olarak kullanılmadığı, yani yükün taşıma aracında tam kapasiteye ulaşmadığı durumları tanımlar. Genellikle, işletmelerin yükleri taşımak için bir kamyonun tamamına ihtiyaçları yoktur. Bu nedenle, farklı müşterilerden gelen parsiyel yükler aynı taşıma aracıyla birleştirilerek daha verimli bir taşıma süreci sağlanır.

Parsiyel Ne Demek?

Parsiyel, kelime anlamıyla tüm olmayan, parça anlamına gelmektedir. Nakliye sektöründe komple, parsiyel, proje ve ağır nakliyat gibi taşımacılık hizmetleri sunulur. Aynı güzergâhta bulunan birbirinden farklı müşterilerin yüklerini, aynı kamyon, kamyonet veya tır ile taşıma lojistiğine parsiyel taşımacılık ya da parça eşya taşımacılığı denir. Parsiyel yük taşımacılığında temel amaç, aynı güzergâhta taşınması talep edilen yükleri, yük miktarı komple bir aracı doldurmasa bile, aynı araca yükleyerek taşıma maliyetini ekonomik bir seviyeye getirmektir.

Parsiyel Taşımacılık Çeşitleri

Parsiyel taşımacılık dört farklı gruba ayrılır. Bu türler, karayolu, havayolu, denizyolu ve demiryolu şeklindedir. En yaygın olarak kullanılan parsiyel lojistik çözümlerinden biri karayolu parsiyel taşımacılıktır. Bu yöntem ile kara araçları kullanılarak rut planlamasına uygun şekilde dağıtım yapılması sağlanır. Ürün ya da malların araçlara yükleme işlemi kapıda ya da depodan gerçekleşir. Havayolu parsiyel taşımacılığında da çeşitli ürünlerin taşımaları güvenle yapılır. Ürün ya da malların yükleme işlemi hava alanında yapılmaktadır. Diğer tüm uluslararası taşımalarda olduğu gibi yurt dışına taşınacak ürünlerin gümrük mevzuatına uygun olması gerekir.

Denizyolu parsiyel taşımacılık çözümleri de konteyner ve açık yük olarak taşıma seçeneklerini sunar. Türkiye'de denizyolu parsiyel taşımacılık hizmeti için yükler limanlardan gümrüklü olarak taşımanın yapılacağı gemilere yüklenirler. Demiryolu, çok fazla tercih edilen bir yöntem olmasa da kullanılabilecek alternatiflerden biridir. Avrupa parsiyel taşımacılık talepleri başta olmak üzere tüm parsiyel taşıma talepleriniz için Ercan Gümrükleme , alanında uzman operasyon ekibi ile sürecin en doğru şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Parsiyel taşımacılık fiyatları için hemen teklif alabilir, Ercan Gümrükleme güvencesi altında lojistik işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz.

Parsiyel Taşımacılık Avantajları

Maliyet Tasarrufu: Parsiyel taşımacılık, yükleri paylaştırarak nakliye maliyetlerini düşürür. Bir taşıma aracının tam kapasitesini kullanmadığınızda, taşıma maliyetleri düşer ve işletmenizin kar marjını artırır.

Esneklik: İhtiyaca göre yüklerinizi taşıtmak, işletmenizin lojistik süreçlerini esnek hale getirir. Daha hızlı teslimatlar ve müşteri taleplerine hızlı yanıt verme imkanı sunar.

Çevre Dostu: Parsiyel taşımacılık, daha az boş alan bırakarak çevresel etkileri azaltır. Daha az yakıt kullanımı, karbon ayak izinizi azaltmanıza yardımcı olur.

Parsiyel Taşımacılık stratejisini etkili bir şekilde uygulamak için şunları yapabilirsiniz:

  • Nakliye ihtiyaçlarınızı değerlendirin ve hangi yüklerin parsiyel taşıma için uygun olduğunu belirleyin.
  • Güvenilir bir lojistik sağlayıcı seçin, parsiyel taşıma konusunda deneyime sahip olan bir firma işbirliği yapmanız önemlidir.
  • Taşıma sürecini izlemek için modern lojistik yazılımlarından yararlanın.

Parsiyel taşımacılık, nakliye maliyetlerini azaltmak, çevresel etkiyi azaltmak ve lojistik süreçleri optimize etmek için güçlü bir araçtır. İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun şekilde parsiyel taşımacılığı uygulayarak, rekabet avantajı elde edebilir ve müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz. Unutmayın ki, parsiyel taşımacılığın başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için işbirliği ve teknoloji kullanımı önemlidir.

Parsiyel taşımacılıkta sevkiyat türü yurt dışı ya da yurt içi olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılmaktadır. Eğer Türkiye içinde sevkiyat yapılacaksa, bu durum şehirlerarası parsiyel taşımacılık hizmeti şeklinde ifade edilir. Türkiye'den gidecek parsiyel yüklemeler ya da bir başka ülkeden Türkiye'ye gelecek parsiyel yüklemeler ise uluslararası parsiyel taşımacılık şeklinde ifade edilir. Parsiyel taşımacılık, rezervasyon, planlama, depolama ve sevkiyat olmak üzere dört farklı adımda uygulanır. Parsiyel taşımacılıklarda belli ölçütler kullanılır. Bu ölçütler, metreküp bazlı, ağırlık bazlı, ya da desi bazlı olarak sayılabilir. Parsiyel taşımacılıkta taşınması planlanan yükün ağırlığı ile birlikte hacmi de son derece önemlidir. Karayolu taşımacılığı içinde yer alan parsiyel taşımacılıkta kullanılan bazı hesap ölçütleri bulunmaktadır. Bu hesap ölçütlerini lademetre, metreküp ve ağırlık hesap ölçütleri şeklinde sıralamak mümkündür. Parsiyel yükün m3 şeklinden hesaplanması da son derece önemlidir. İlk olarak taşınması planlanan ürün ya da malların eni, boyu, yüksekliği ve adeti çarpılır. Bu şekilde parsiyel yükün m3 şeklinden değeri ortaya çıkar.

Parsiyel Taşımacılık Dezavantajları

Komple taşımalar daha seridir. Size özel servis sunar iken parsiyel yüklemeler genele hitap ettiği için diğer yükler sizin yükü bağlayıcı niteliktedir. Parsiyel Taşımalar Zaman açısından daha yavaş seyir eder.

Parsiyel nakliye gümrükte takılma riski daha yüksektir. Diğer yüklerin işlemlerinden kaynaklı yükünüzün teslimat süreleri uzar. Gümrükte kalma süresi yüksek olabilir. Diğer yüklerin kırmızı hatta düşmesi halinde sizinde yükünüz doğal olarak bekleyecektir. Araçların yükleri tamamlanmadığı durumda depoda uzun süre kalma riskini taşır.

Parsiyel Yük Nasıl Hesaplanır?

Taşımacılık sektöründe, taşınan yükün ağırlığı ile birlikte hacmi de oldukça önemlidir. Karayolu taşımacılığının içerisinde yer alan parsiyel taşımacılıkta hesaplamalar, metreküp, ağırlık ve lademetre hesap ölçütleri kullanılarak yapılır.

Parsiyel yükün M3 hesaplaması, EN x BOY x YÜKSEKLİK x ADET şeklindedir.

1 m3 = 333 kg

1 ton = 3 m3

1 ldm = 1750 kg

Parsiyel taşımacılık hakkında tüm merak ettikleriniz için Ercan Gümrükleme uzmanlarından destek alabilirsiniz.

Parsiyel Taşımacılığın Püf Noktaları

Taşıma aracında birden fazla yükün bulunduğu parsiyel yük taşımacılığında yükleme işleminin LIFO (Last in First Out) yöntemi ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. " Son giren ilk çıkar." şeklinde Türkçe'ye çevrilen bu yöntemde organizasyonunun kusursuz hesaplanması gerekmektedir.

Yüklerin zarar görmemesi için ağır yüklerin aşağıda hafif yüklerin üstlerde konumlandırılması gerekmektedir. Yüklerin doğru etiketlendirilmesi karışıklık olmaması açısından çok önemlidir.

Bize Ulaşın