İthalatın tanımı, bir ülkenin dış kaynaklardan, yani diğer ülkelerden mal ve hizmet satın almasını tanımlayan bir kavramdır. Bu süreç, bir ülkenin kendi sınırları içerisinde yeterince üretilemeyen veya hiç üretilmeyen malların ve hizmetlerin dışarıdan temin edilmesini içerir. Bu şekilde, bir ülke ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetleri sağlayarak ekonomik ve sosyal gereksinimlerini karşılar. İthalat veya dış alım en basit tarifiyle, eşyanın başka bir ülkeden satın alınması ve ülkeye getirilmesi olarak ifade edilebilir.
Bir başka ifade ile ithalat, eşyanın ülke dışından, vergileri ödenerek veya ödenmeksizin, geçici veya kesin (kat'i) olarak yurda sokulması işlemidir. Kat'i ithalat gümrük mevzuatında "serbest dolaşıma giriş rejimi" olarak adlandırılan kurallar sistemi çerçevesinde yapılabilir. Bir eşyanın serbest dolaşıma girmesi için sadece ithalatta alınması gereken vergilerin ödenmesi yeterli değildir; o eşya için geçerli olan ticaret politikası önlemlerinin uygulanması ve eşyanın ithali için öngörülen diğer işlemlerin de tamamlanması gereklidir. Geçici ithalat" ise; eşyanın Türkiye'ye giriş yaptıktan bir süre sonra tekrar yurt dışına gönderilmesi anlamına gelir.
Bu eşya Türkiye'de kaldığı süre boyunca herhangi bir işlem veya işçilik görecek ise eşyanın yurda girişi ve çıkışı ile ilgili işlemler gümrük mevzuatında "dahilde işleme rejimi" olarak adlandırılan kurallar sistemi çerçevesinde yapılabilir. Bu eşyanın Türkiye'de kaldığı süre boyunca herhangi bir işlem veya işçilik görmediği ve herhangi bir değişikliğe uğramadan yurt dışı edildiği hallerde uygulanacak kurallar daha farklı olup, bu kurallar sistemi "geçici ithalat rejimi" olarak adlandırılır. İthalat işlemlerini, gümrük idaresi yürütür.
Gümrük idaresi, ithal edilecek ürünlerin Türkiye'ye girişini kontrol eder ve gerekli işlemleri yapar. İthalattaki gümrük prosedürünün ilk aşamasında, taşıyıcısının eşya getirdiğini gümrük idaresine bildirmesi ve getirdiği eşyayı gümrüğe sunması gerekir. Taşıyıcının gümrük idaresine yaptığı bu bildirime "özet beyan" denir. Taşıyıcının eşyayı Türkiye'ye getirdiğini gümrüğe bildirmesi için kendisine tanınan süreler, eşyanın hangi yoldan Türkiye'ye getirildiğine göre değişmektedir.
İthal etmek istediğiniz eşya ile ilgili işlemlere başlayabilmek için, ilk olarak eşyanın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) olarak adlandırılan kod numarasını öğrenmeniz gerekir. Eşyanın ithalatında ödemeniz gereken vergiler hakkında bilgi almak, eşyanın ithalatında bir yasaklık veya kısıtlama olup olmadığını öğrenmek, eşyayı ithal etmek için bir izin almanızın gerekli olup olmadığını belirlemek ve ithalat sırasında sizden istenecek belgeleri hazırlamak için, ithal edeceğiniz eşyanın ticari adının ve özelliklerinin yanı sıra, tarife sınıflandırmasındaki yerini gösteren GTİP numarasına ihtiyaç duyacaksınız.
GTİP numarası, uluslararası ticarete konu olan eşyanın sınıflandırıldığı Armonize Sistem eşya sınıflandırma sisteminde o eşya için belirlenmiş olan özel kod numarasıdır. İthal etmek istediğiniz eşyanın GTİP numarasını belirleyebilmeniz için öncelikle eşyayı doğru tanımlamalı, iyi tanımalı, eşyanın ticari ismini ve özelliklerini iyi bilmelisiniz.
Cumhurbaşkanı ve ayrıca Ticaret Bakanlığı, kamu ahlakı, kamu düzeni, kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki sağlık ve hayatlarının korunması; sanatsal, tarihi veya arkeolojik değeri olan ulusal hazinelerin korunması; fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması gerekçeleriyle, ithalata belirli kısıtlamalar veya yasaklıklar getirmeye yetkilidir. Bu nedenle, ithal etmek istediğiniz eşyanın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarasını belirledikten sonra, bu eşya ile ilgili olarak getirilmiş bir yasaklama veya kısıtlama olup olmadığını araştırmanız gerekecektir. Türkiye'ye ithal edilmesi yasak veya izne bağlı eşya ile ilgili detaylı bilgiyi takip eden başlıklarda bulabilirsiniz. Türkiye'ye ithal edilecek eşyanın yeni ve kullanılmamış olması esastır.
Türkiye'ye yapılan ithalata dair kural ve esasların belirlendiği ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan İthalat Rejimi Kararına göre her türlü eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) eşyanın ülkemize ithal edilebilmesi için Ticaret Bakanlığı'ndan izin alınması ve alınan iznin ithalat işlemleri sırasında gümrük idaresine sunulması gereklidir.
Yalnızca "Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ" ekindeki listeler kapsamındaki kullanılmış eşya için Ticaret Bakanlığına başvurarak izin almanızın gerekli olmadığını hatırlatmak isteriz. Buna göre, Tebliğ'e ekli listelerde yer alan kullanılmış eşyanın ithaline ya doğrudan izin verilmiş(kıymet şartı olanlarda kıymet şartını sağlaması kaydıyla) ya da Ticaret Bakanlığı dışında izni aranması gereken kurumlar belirlenmiştir. Türkiye'ye ithalattaki yasaklık ve kısıtlamaları belirleyen düzenlemeler eşyanın tarife sınıflandırmasına ve GTİP numarasına dayanır.
İthalat işlemlerinde kullanılan temel belge, gümrük beyanınızı yaparken düzenlediğiniz gümrük beyannamesidir. Gümrük beyanının nasıl yapıldığı, gümrük beyannamesinin nasıl düzenlendiği ve hangi bilgileri içerdiği, gümrük beyannamesine hangi belgelerin eklendiği ile ilgili detaylı bilgi ve destek almak için Ercan Gümrükleme ile iletişime geçebilirsiniz.
Gümrük mevzuatına göre gümrük idareleri, gümrük işlemleriyle sınırlı olmak kaydıyla, ithalatçıdan her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilirler. İthalat gümrük işlemlerinin yapıldığı sırada gümrük idaresinin ithalatçıdan istemediği bazı belgelerin, ithalat tamamlandıktan sonra ve gümrük idaresi tarafından geriye dönük olarak yapılan kontroller sırasında ithalatçıdan istenmesi mümkündür. Bu nedenle, ithalat işleminizle ilgili tüm belgeleri ve tuttuğunuz kayıtları beş yıl süreyle saklamanızın kanuni bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak isteriz. İthalat işlemleriniz sırasında gümrük idaresi tarafından kanunlar veya uluslararası düzenlemeler uyarınca sizden istenecek belgeleri iki grup altında toplamak mümkündür.
Gümrük işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesi için yapılan çalışmalar kapsamında, Ticaret Bakanlığı tarafından Tek Pencere Sistemi adı verilen bir elektronik sistem kurulmuş bulunmaktadır. Bu sistemde, ithalat ve ihracat işlemleri sırasında gümrük idaresi ve başka kurumlar tarafından kağıt olarak düzenlenen belgelerin pek çoğu artık elektronik olarak düzenlenmektedir. Bu belgelerin elektronik olarak düzenlendiğini ve var olduğunu gösteren elektronik bilgi Tek Pencere Sistemi üzerinden belgeyi düzenleyen kurumlarla Ticaret Bakanlığı arasında elektronik olarak paylaşılmaktadır.
Türkiye'ye ithal edilen eşya, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara ve dış ticaret politikasına dayalı olarak, farklı kurumlar tarafından farklı yasal düzenlemeler çerçevesinde kontrole tabi tutulur. Eşyanın Türkiye'ye ithaline izin verilip verilmeyeceğine bu kontroller sonucunda karar verilir. İthalatta yapılan kontrollerin kapsamı ve düzenlenen izinler konusundaki detaylı ve güncel bilginin bu kontrolleri yapmaya yetkili olan kurumlardan edinilmesi gereklidir.
İthalat işleminin farklı aşamalarında yapılması mümkün olan bu kontroller, risk esaslı olarak ve gümrük idaresinin koordinasyonunda yürütülür. Bu kontrollerin, sizin ithalat işlemine ait gümrük beyanında bulunmanızdan önce yapılması halinde, kontrolün olumlu sonuçlandığını gösteren bilginin ya da belgenin gümrük beyannamesi ile birlikte gümrük idaresine beyan edilmesi ya da verilmesi sizden istenir.
Gümrük idaresi dışındaki yetkili kurumlar, kendi ithalat kontrollerini yapmadan önce, ithal etmek istediğiniz eşya ile ilgili bazı bilgi ve belgelerin kendilerine iletilmesini sizden isteyebilirler. Örneğin bazı bitkisel ürünlerin Türkiye'ye ithalatında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gümrük idaresine verilmek üzere bir uygunluk belgesi düzenlenebilmesi için, ürünün çıkış ülkesinde düzenlenen bitki sağlık sertifikası gibi belgelerin Tarım ve Orman Bakanlığı'na verilmesi gereklidir.
İthalat kontrollerini yapmaya yetkili kurumlar tarafından bu kontroller sırasında sizden istenilen bazı belgelerin, eşyanız Türkiye'ye gelmeden önce temin edilmesi mümkündür. Ancak, ithal edeceğiniz eşya Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan ürün güvenliği denetimine tabi ise eşyanızdan fiziken numune alınması gerekebilir. Bu durumda, kontrolün sonucunu gösteren belge ancak eşyanız Türkiye'ye geldikten sonra düzenlenebilecektir. Hangi eşyanın ürün güvenliği denetimine tabi olduğuna dair güncel bilgiyi Ticaret Bakanlığı'ndan temin edebilirsiniz.
İthalat kontrollerinin, ithal etmek istediğiniz eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine girişi sırasında yapılması mümkündür. Yetkili kurum tarafından yapılan kontrol sonucunda eşyanızın Türkiye Gümrük Bölgesine girişi uygun görülmeyebilir. Bu durumda, eşya yüklü olduğu taşıttan indirilmeksizin mahrecine iade edilir veya ilgili kurumun uygun görüşü alınarak üçüncü bir ülkeye transit edilir.
Gümrük işlemlerinizin zaman ve maliyet kaybı yaratmadan tamamlanması için gümrük mevzuatı çerçevesinde geliştirilmiş olan bazı kolaylıklardan yararlanmanız mümkündür. Ercan Gümrükleme olarak sizlere en kaliteli ve güvenilir hizmet vermekteyiz. Bizle çalışmak için ve bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.